Sudca vyhral spor s exministerkou spravodlivosti

NETKY.SK • 3 September 2014, 13:58 • 2 min
Sudca vyhral spor s exministerkou spravodlivosti

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes potvrdil prvostupňový rozsudok v prípade sporu o ochranu osobnosti, v ktorom exministerku spravodlivosti Vieru Petríkovú žaloval trestný sudca Juraj Babjak.

slovakia

left justify in out

Spor súvisí s vystúpením exministerky spravodlivosti v Národnej rade SR počas jej odvolávania v októbri 2009. Petríková ako vtedajšia podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti čelila návrhu skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery. V tejto súvislosti sa vo svojom vystúpení zaoberala situáciou v justícii. Konkrétne na adresu Juraja Babjaka vyslovila difamujúce výroky a neoprávnené hodnotiace úsudky. Sudca Babjak sa podľa vlastných slov usiloval s Petríkovou dohodnúť, ale tá nereagovala. Preto podal žalobu na Okresný súd v Banskej Bystrici. Ten v máji 2012 rozhodol, že Petríková zasiahla do chránených práv sudcu a intenzita zásahu do jeho osobnosti bola veľká, pretože rokovanie sledovala televízia a ďalšie médiá. 

 

Na prvostupňovom pojednávaní sa exministerka Petríková ospravedlnila, ale voči verdiktu v jej neprospech sa odvolala. Na odvolacie konanie vo februári tohto roku prišla osobne. Štvrťhodinu pred vyhlásením odvolacieho súdu v tejto veci však podala písomnú námietku zaujatosti voči predsedníčke senátu Zite Nagypálovej. Tvrdila, že má informácie o tom, že sudca Babjak sa so svojou kolegyňou stretol mimo pracoviska. Nešpecifikovala však, kde, ani kedy. Sudca Babjak toto tvrdenie odmietol a označil ho za výmysel exministerky. Námietkou sa zaoberal Najvyšší súd SR, kde Viera Petríková pôsobí ako sudkyňa, ale nevyhovel jej. 

 

Podľa vyjadrenia odvolacieho senátu prvostupňový súd rozhodol správne. Odvolací súd konštatoval, že Petríkovou prednesené hodnotiace úsudky bez pravdivého základu zasiahli do občianskej a profesnej cti žalobcu a boli objektívne spôsobilé privodiť ujmu na jeho právach chránených Občianskym zákonníkom a Ústavou Slovenskej republiky. I keď má mať sudca podľa rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva, Ústavného súdu Slovenskej republiky aj všeobecných súdov Slovenskej republiky vyššiu toleranciu kritiky vo vzťahu k svojej osobe, neznamená to, že sudcovi je možné absolútne odoprieť využitie práva na ochranu osobnosti. 

 

Na prvostupňovom súde Babjak uviedol, že Petríková ako ministerka vtedy buď klamala, alebo tárala. Opakovane ju žiadal o ospravedlnenie, ale na jeho výzvy nereagovala. Dotklo sa ho, že ho kritizovala i ako sudkyňa a na pôde parlamentu, čo sa vysielalo aj v televízii. Podľa neho, „ak sa to povie na takom fóre, tak je veľký predpoklad, že tomu ľudia uveria“. 

 

Juraj Babjak je trestným sudcom Krajského súdu v Banskej Bystrici, je predsedom senátu. Sudcom je od roku 1980, pričom od januára 2000 do januára 2007 vykonával funkciu sudcu na Ústavnom súde Slovenskej republiky. Doposiaľ nikdy nebol pri výkone funkcie sudcu disciplinárne postihnutý. Patrí k neformálnej skupine sudcov, ktorá v priebehu roku 2009 verejne kriticky reagovala na dianie v slovenskej justícii. Publikoval niekoľko článkov najmä v súvislosti s pozastavením výkonu funkcie sudcu, pričom kritizoval, že vo viacerých prípadoch sa tento inštitút realizuje v rozpore s ústavou. Patrí k signatárom protestu „Červená pre Harabina" a výzvy skupiny sudcov „Päť viet". 

 

Pre agentúru SITA Babjak po vyhlásení verdiktu odvolacieho súdu uviedol, že na jeho základe požiada o ospravedlnenie tak Vieru Petríkovú, ako i ministra spravodlivosti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies