Sudca Stanislav D. nepochybil pri väzbe Martina R.

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 13:32 • 2 min
Sudca Stanislav D. nepochybil pri väzbe Martina R.

BRATISLAVA - Bratislavský sudca Stanislav D. sa nedopustil chyby pri rozhodovaní o väzbe Martina R. v roku 2011.

slovakia

left justify in out

Disciplinárny senát Najvyššieho súdu SR dnes Stanislava D. oslobodil spod návrhu na začatie disciplinárneho konania. Návrh podala ešte bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, sudcovi Okresného súdu Bratislava I navrhovala znížiť funkčný plat o 70 percent na jeden rok.

 

Podľa exministerky sudca nerozhodol v prípade Martina R. urýchlene o návrhu prokurátora, a tak sa obvinený dostal z väzby. Pri prepúšťaní ho však zatkli pre iné obvinenie a posadili opäť do väzby. Martin R. je dnes obžalovaný v kauze upravovania kradnutých áut. 

 

Sudca Stanislav D. rozhodoval v závere roka 2011 o predĺžení väzby vtedy ešte obvineného Martina R. a ďalších dvoch mužov. Väzbu trojici predĺžil, ministerstvo spravodlivosti mu však vyčíta, že samotné rozhodnutie mu trvalo dlho. Návrh prokurátora dostal 23. novembra, sudcovo rozhodnutie padlo 9. decembra. „Pokiaľ nariadil pojednávanie až na 16. deň po doručení návrhu, porušil povinnosť konať v tejto veci urýchlene a prednostne,“ tvrdila na súde zástupkyňa ministerstva. Lehota väzby mala v tomto prípade vypršať 24. decembra. Odvolací súd mal teda ešte dva týždne na to, aby rozhodol o prípadnej sťažnosti. Tú však dostal krajský súd od obhajcu Martina R. až 22. decembra. Podľa Stanislava D. robil advokát obštrukcie, viackrát sa mu snažili doručiť potrebné dokumenty. Výsledkom bolo, že krajský súd 10. januára 2012 Martina R. prepustili na slobodu, pričom sa odvolal na konanie okresného súdu. 

Stanislav D. na dnešnom pojednávaní spomenul, že išlo o zložitý a rozsiahly prípad, spis mal viac ako tisíc strán. Disciplinárny senát mu dal za pravdu. „O tomto disciplinárnom návrhu by sa dala napísať mala brožúrka. Sudca Stanislav D. je podľa môjho názoru obetným baránkom, vykonával v tejto veci svoju funkciu zodpovedne a nestranne,“ vyhlásil člen disciplinárneho senátu. Sudca Stanislav D. sa ďalej obhajoval, že jeho konanie bolo dostatočne rýchle, keď odvolaciemu súdu zostali dva týždne na definitívny verdikt o väzbe. Najvyšší súd aj v tomto súhlasil, podľa senátu existujú prípady, kde sa o predĺžení väzby rozhoduje podstatne dlhšie. Disciplinárny senát tiež pripomenul situáciu pri väzobných veciach na Okresnom súde Bratislava I, pod ktorý spadajú mnohé prípady generálnej prokuratúry či Národnej kriminálnej agentúry. 

 

Dnešný verdikt nie je ešte právoplatný, zástupkyňa rezortu spravodlivosti si ponechala na možné odvolanie 15-dňovú lehotu. 

 

V prípade Stanislava D. nejde o prvú disciplinárku. V decembri 2012 bol právoplatne potrestaný znížením platu o 50 percent na jeden rok. Podľa odvolacieho disciplinárneho senátu Stanislav D. rozhodoval o väzbe Karola M. ako nezákonný sudca. "Bola to len chyba sudcu Stanislava D., ktorá v konečnom dôsledku spôsobila, že obvinený Karol M. bol z väzby prepustený a doteraz sa vyhýba orgánom činným v trestnom konaní a súdom Slovenskej republiky," povedal v decembri 2012 predseda disciplinárneho senátu. Karol M. je stíhaný za závažnú trestnú činnosť, nachádza sa v stredoamerickom štáte Belize.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies