Sudca rozhodol o zastavení prepočítavania hlasov v Michigane

NETKY.SK • 8 December 2016, 08:14 • 2 min
Sudca rozhodol o zastavení prepočítavania hlasov v Michigane

DETROIT - Americký federálny sudca Mark Goldsmith, ktorý začiatkom tohto týždňa rozhodol o prepočítaní hlasov odovzdaných v novembrových prezidentských voľbách v štáte Michigan, v noci nadnes svoje rozhodnutie zmenil.

slovakia

left justify in out

Štátny odvolací súd deň predtým vyhlásil, že neúspešná kandidátka Strany zelených Jill Steinová nie je podľa miestnych zákonov oprávnená požadovať prepočítanie miliónov hlasov odovzdaných v Michigane, keďže tu získala podporu iba 1 percenta voličov. Volebná komisia štátu následne oznámila, že prepočítavanie ukončia, ak federálny sudca svoje pôvodné rozhodnutie zmení.

 

Steinová sa medzitým odvolala na Najvyššom súde štátu Michigan. Tvrdí, že jej nejde o vlastný výsledok, ale o spoľahlivosť volieb. Obáva sa, že výsledky volieb v troch štátoch, kde požiadala o prepočítanie hlasov - v Michigane, Pensylvánii a Wisconsine - mohli byť ovplyvnené hackermi. Vo všetkých troch štátoch zvíťazil s nevýrazným rozdielom republikán Donald Trump. Ak by tieto štáty šli na konto demokratky Hillary Clintonovej, prezidentkou by sa stala ona.

Podľa sudcu Goldsmitha Steinová predložila iba špekulatívne tvrdenia o zraniteľnosti hlasovacích prístrojov v Michigane voči hackerským útokom, avšak žiadne dôkazy, že k nejakým nezrovnalostiam aj naozaj došlo.

 

O prípadnom prepočítavaní hlasov v Pensylvánii začne rozhodovať tamojší súd v piatok. Vo Wisconsine začali s prepočítavaním minulý týždeň a Trumpov priebežný náskok pred Clintonovou je zatiaľ ešte vyšší než podľa pôvodných výsledkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies