Sudca rozhodol o väzbe dvoch mužov za vraždu Pála

NETKY.SK • 25 Október 2013, 07:52 • 2 min
Sudca rozhodol o väzbe dvoch mužov za vraždu Pála

BANSKÁ BYSTRICA – Sudca pre prípravné konanie na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes vzal do väzby 37-ročného Richarda R. a 41-ročného Juraja H. z Bratislavy.

slovakia

left justify in out

Údajní príslušníci skupiny podsvetia sýkorovcov sú stíhaní za zločin založenia a podporovania zločineckej skupiny a za vraždu Róberta Pála, ktorá sa stala v novembri 2003. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dôvodom na vzatie dvojice do väzby boli obavy z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Proti uzneseniu o väzbe obaja obvinení podali sťažnosť, o ktorej rozhodne najvyšší súd SR. 

Obvinení sa na pokyn šéfa skupiny Róberta L., zvaného Kýbel mali s ďalšími osobami podieľať na vražde Róberta Pála, ako príslušníka konkurenčného gangu tzv. takáčovcov. Stalo sa to 18. novembra 2003 v Pezinku a pri útoku sýkorovcov na Pála bol zranený aj jeho ochrankár Peter H. Oboch obvinených stíhajú aj za pokus vraždy voči ochrankárovi. 

Pohyb zavraždeného Pála monitoroval Juraj H., ktorý pre sýkorovcov zabezpečoval sledovanie osôb pomocou technických prostriedkov. V tejto súvislosti zabezpečil auto s kamerou, ktorá snímala Pálov pohyb, jeho rodinný dom a prístupovú cestu k nemu. Záznamy potom odovzdával šéfovi Kýblovi. Ten rozhodol, ako na Pála zaútočia. Strelcom mal byť aj Richard R. Na Pála, ktorý jazdil vo svojom aute Volvo s ochrankárom Petrom, zaútočili 18. novembra 2003 okolo 8. hodiny ráno v Pezinku. Použili na to ukradnuté Audi s nepravými evidenčnými číslami. Na obeť strieľali zo samopalu Tokarev a útočnej pušky značky Crvena zastava. Pál zomrel na mieste na následky viacerých strelných poranení, keď útočníci na neho vypálili z oboch zbraní takmer 50 rán. Zranili pritom aj ochrankára. Po čine ušli do katastra osady v okrese Senec, kde sa prezliekli a v Kýblovom aute odišli. Auto použité na vražedný útok poliali benzínom a podpálili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies