Sudca odročil proces s Pistoriusom, opäť sa začne 5. mája

NETKY.SK • 16 Apríl 2014, 10:52 • 2 min
Sudca odročil proces s Pistoriusom, opäť sa začne 5. mája

PRETORIA - Sudkyňa v procese s Oscarom Pistoriusom, obvineným z úkladnej vraždy priateľky Reevy Steenkampovej, odročila proces o dva týždne. Podľa informácie agentúry AP sa tak pojednávanie opäť začne 5. mája.

slovakia

left justify in out

Bývalý paralympijský a olympijský atlét z JAR čelí obvineniu z úkladnej vraždy priateľky, ktorú zastrelil 14. februára 2013 štyrmi ranami zo svojej pištole v čase, keď bola na toalete.
      

Len v utorok sa skončil päť dní trvajúci krížový výsluch obvineného, ktorý viedol štátny žalobca Gerrie Nel, ktorý má pre nekompromisný štýl vypočúvania a svoje praktiky pri obžalobe zločincov v juhoafrickom súdnictve prezývku "pitbul".
      

Sudkyňa Thokozile Masipová v stredu informovala, že prestávku nariadila na žiadosť obžaloby, ktorú podporila aj obhajoba. Proces s Pistoriusom sa začal 3. marca a podľa Masipovej už trvá dlhšie, ako sa očakávalo. Hlavný právnik obhajoby Barry Roux oznámil, že povolá 14 až 17 svedkov.
      

Šesťnásobný paralympijský víťaz tvrdí, že strieľal v domnienke, že sa v dome nachádza zlodej. Nel sa snaží dokázať, že Pistorius klame a svoju priateľku zabil úmyselne. V prípade dokázania viny hrozí Pistoriusovi trest od 25 rokov až doživotie.

 

Roger Dixon, forenzný geológ z Univerzity v Pretórii a bývalý policajt, spochybnil časti dôkazových materiálov poskytnutých policajnými balistickými expertmi a štátnym patológom, ktorý skúmal telo Reevy Steenkampovej po fatálnej streľbe Pistoriusa. Dixon však priznal, že nemá žiadne odborné znalosti v niektorej z oblasti, v  ktorej svedčil vrátane zvuku, svetla a balistiky.
     

 Žalobca Gerrie Nel sa niekoľkokrát počas procesu prezentoval sarkastickými otázkami, keď sa pýtal Dixona s podobnou vyčerpávajúcou vytrvalosťou ako v prípade Pistoriusa, ktorý často tápal v odpovediach na lavici svedkov. Dixon ponúkol odlišnú verziu pre poradie striel, ktoré zabili Steenkampovú, v snahe podporiť Pistoriusovu verziu o chybnej streľbe po roztrasenej výpovedi olympijského a paralympijského atléta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies