Sudca obžalovaný za úplatky odmietol vypovedať pre procesné podmienky

NETKY.SK • 13 September 2016, 12:30 • 2 min
Sudca obžalovaný za úplatky odmietol vypovedať pre procesné podmienky

PEZINOK - Sudca Milan J., ktorý na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku čelí obžalobe z prijímania úplatkov a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, dnes pred senátom odmietol vypovedať. Argumentoval tým, že neboli splnené procesné podmienky na to, aby sa pojednávanie mohlo uskutočniť. Celkovo dnes obhajkyňa Milana J. požadovala odročenie pojednávania trikrát.

slovakia

left justify in out

Prvým dôvodom bola neprítomnosť jedného z piatich obžalovaných v tomto prípade, Ondreja T. Ten nedal žiadosť na konanie v neprítomnosti, pričom sa pravdepodobne nachádza v Čechách a zásielku zo súdu na adrese svojho trvalého bydliska v SR nepreberá. Predseda senátu ho však v záujme urýchlenia prejednania veci vylúčil na samostatné konanie.

 

Následne obhajoba tvrdila, že obžalovanému sudcovi neprišlo predvolanie na pojednávanie a on sa o ňom dozvedel až v piatok 9. septembra, teda nemal zachovanú zákonnú lehotu na prípravu. Podľa predsedu senátu však bolo pôvodne pojednávanie vytýčené na august, a aj keď sa nakoniec neuskutočnilo, obžalovaný mal dosť času na prípravu. Tretíkrát obhajoba žiadala o odročenie, keď obžalovaný Miroslav M. požiadal súd o pridelenie advokáta ex-offo, keďže mu podľa vlastných slov hrozí vysoký trest a on sa chce poradiť. Tiež vyhlásil, že bez prítomnosti advokáta nebude vypovedať. Pred súdom nevypovedal ani tretí prítomný obžalovaný, právnik Atila B.

 

"Chcem vypovedať, ale vzhľadom na zákon o advokácii som nebol zbavený mlčanlivosti svojím klientom," vyhlásil. Pred súdom sa ešte prečítala výpoveď Istvána L. z prípravného konania. Ten zaslal súdu žiadosť o konanie v jeho neprítomnosti. Podľa obhajoby bolo však prečítanie výpovede, ako aj samotné prednesenie obžaloby v rozpore so zákonom z dôvodov, na ktoré poukazovali.


Prokurátor podal na Milana J. obžalobu za zločin prijímania úplatku v súbehu so zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa. Úplatky podľa obžaloby bral ako sudca Okresného súdu v Trebišove. Od januára 2015 má sudca na základe Disciplinárneho senátu Najvyššieho súdu SR pozastavený výkon funkcie. Prokurátor podal obžalobu za tri skutky - dva z februára a jeden z marca roku 2013. Obvinené sú aj osoby, ktoré ho uplácali.


V prvom prípade Milan J. prijal podľa obžaloby od Istvána L., ktorý v tom čase žil pod menom Arnold V., loveckú dýku v hodnote viac ako 16-tisíc českých korún (cca 632 eur) za to, že mu schválil dohodu o vine a treste uzatvorenú s prokurátorom v roku 2008 a vydal rozsudok. Dýku mu dal tiež za to, že mu sudca 11. februára 2013 vydal urýchlene uznesenie o účasti odsúdeného Arnolda V. na amnestii prezidenta SR a odpustenie trestu.


Okresný sudca si nechal podľa prokurátora v druhom prípade prisľúbiť presne nešpecifikovanú peňažnú sumu od advokáta Atilu B. ako úplatok za to, že vo veci obžalovaného Dezidera B. mu uloží iba peňažný trest namiesto predtým mu uloženého nepodmienečného trestu, pričom konkrétny druh trestu v súkromnom rozhovore s advokátom dohodol a následne vydal rozsudok.
V treťom prípade si podľa prokurátora nechal sľúbiť 1 500 eur ako úplatok od Ondreja T. a Miroslava M. obžalovaných zo zločinu krádeže za to, aby rozhodol v ich prospech.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona