Sudca nariadil prepustenie psychicky chorého väzňa z Guantánama

NETKY.SK • 5 Október 2013, 09:05 • 2 min
Sudca nariadil prepustenie psychicky chorého väzňa z Guantánama

WASHINGTON - Americký federálny sudca nariadil prepustenie muža trpiaceho vážnym psychickým ochorením, ktorého viac ako 11 rokov zadržiavali na základni Guantánamo bez vznesenia obvinení. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Sudánca Ibráhíma Idrísa zajali v roku 2001 pakistanské sily, keď sa spolu so skupinou ozbrojencov al-Káidy pokúšal vniknúť do krajiny zo susedného Afganistanu. Na Guantáname ho ako nepriateľského bojovníka zadržiavali od januára 2002, ale nikdy voči nemu nevzniesli oficiálne obvinenia. Už krátko po príchode na základňu mu armádni psychiatri diagnostikovali schizofréniu a umiestnili ho na psychiatrickom oddelení väzenskej nemocnice. Idrísovi právnici sa dlhé roky snažili o jeho oslobodenie s tvrdením, že vzhľadom na ťažké duševné ochorenie a následky diabetu nepredstavuje hrozbu pre bezpečnosť USA.

Sudca federálneho okresného súdu v metropole Washington Royce Lamberth vydal stručný príkaz na prepustenie v piatok po tom, ako americké ministerstvo spravodlivosti stiahlo svoje námietky voči takému kroku. Dôvod zmeny postoja ministerstva nie je známy. Očakáva sa, že päťdesiatnika Idrísa po prepustení prepravia do domovského Sudánu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies