Sudca Mihál priznal prieťahy, no chybu v kauze bankomatovej mafie odmieta

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 14:20 • 2 min
Sudca Mihál priznal prieťahy, no chybu v kauze bankomatovej mafie odmieta

BRATISLAVA - Bratislavský sudca Juraj Mihál priznáva, že zapríčinil prieťahy v siedmich prípadoch v rozpätí od 1,5 do štyroch rokov.

slovakia

left justify in out

Zodpovednosť za prepustenie dvoch údajných členov takzvanej bankomatovej mafie však odmieta. Uviedol to na dnešnom disciplinárnom pojednávaní jeho obhajca Peter Agalarev. Disciplinárny návrh na Juraja M. s 36-ročnou sudcovskou praxou podala predsedníčka Okresného súdu Bratislava 1 Eva Fulcová, ktorá žiada, aby ho súd potrestal 70-percentnou zrážkou z platu na jeden rok. 
     

"Skontrolovali sme stav agendy aj u Juraja M. a zistili sme, že nebol schopný sa k niektorým spisom vyjadriť, tvrdil že ich nemá, potom ich našiel. Boli zistené také závažné nedostatky, že sme mu zastavili nápad (nových prípadov - pozn.) a zastavili sme mu služby, aby sa mohol venovať spisom, ktoré mal pridelené," povedal dnes pred súdom podpredseda okresného súdu Richard Molnár. Disciplinárne stíhaný sudca prostredníctvom svojho obhajcu tvrdil, že chybu za prepustenie obvinených nenesie on, ale ide o chybu asistentky, ktorá nerešpektovala jeho pokyn. Sudca rozhodol o ponechaní vo väzbe dvoch obvinených, ktorí voči tomu podali sťažnosť, o nej rozhoduje krajský súd. Podľa disciplinárneho návrhu pochybil tým, že sa spis včas nepredložil krajskému súdu. 
     

Podľa Agalareva čelia mnohí sudcovia Okresného súdu Bratislava 1 disciplinárnemu stíhaniu. "V tom treba vidieť aj objektívne príčiny práce sudcov. Som toho názoru, že týmto sudcom nie sú vytvorené také podmienky práce, aké by mali mať," povedal. Načrtol, že nemajú vlastnú budovu, majú málo pojednávacích miestností, ktoré sú navyše nevyhovujúce, majú viac práce, od kedy prevzali agendu krajského súdu a pred niekoľkými rokmi sa ich počet znížil. "Sudcovia sú neúmerne zaťažení, čo nakoniec smeruje až do ich disciplinárneho stíhania," povedal Agalarev. Disciplinárne pojednávanie s Jurajom Mihálom bude pokračovať o dva týždne. Vypovedať by mala sudcova bývalá asistentka, ktorá na súde už nepracuje. 
     

Dvaja údajní členovia gangu, ktorý sa zaoberal krádežami bankomatov, sa dostali z väzby chybou súdu v októbri 2013. Medzi prípadmi, v ktorých mal sudca Juraj Mihál zapríčiniť prieťahy, je aj medializovaná kauza Ivana B., ktorého obžalovali z toho, že vydieral podnikateľov v mene Vladimíra Mečiara.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies