Sudca, čo stopol vydanie Gorily, postúpi na krajský súd

NETKY.SK • 24 September 2013, 12:14 • 2 min
Sudca, čo stopol vydanie Gorily, postúpi na krajský súd

TEPLÝ VRCH - Sudca Branislav Král, ktorý sa stal mediálne známy vydaním predbežného opatrenia o zákaze vydania knihy Toma Nicholsona Gorila, postúpi z Okresného súdu Bratislava I. na Krajský súd Bratislava.

slovakia

left justify in out

Na základe výsledkov výberového konania, v ktorom uspel, schválila dnes jeho preloženie od 1. novembra Súdna rada SR. Za návrh hlasovalo 10 členov súdnej rady, proti nebol nikto, siedmi sa zdržali. Predseda Štefan Harabin na hlasovaní nebol prítomný.

Král je sudcom od roku 2008, pôsobí na civilnom úseku Okresného súdu Bratislava I. Vo svojom vystúpení pred súdnou radou uviedol, že výkon sudcu si váži ako poslanie, ktoré sa nekončí v pojednávacej miestnosti. „Snažil som sa vykonávať funkciu sudcu podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. V tomto trende by som chcel pokračovať aj na krajskom súde,“ uviedol Král s tým, že v justícii treba tvrdo pracovať a on by svojou prácou chcel prispieť k znižovaniu prieťahov v konaní a zvyšovaniu dôveryhodnosti justície v očiach občanov. 

Podľa predsedu Krajského súdu Bratislava Ľuboša Sádovského patrí sudca Král z hľadiska kvality rozhodovacej činnosti „k tomu najlepšiemu, čo v Bratislavskom kraji je,“ čo dokazujú aj rozhodnutia odvolacích senátov v jeho veciach. Medializované predbežné opatrenie v prípade knihy Gorila bolo podľa Sádovského len jedným z mnohých Králových rozhodnutí a Královo následné správanie sa a vyjadrenia Sádovského utvrdili, že sa vie svojich rozhodnutí zastať. „V tom čase ma presvedčil,“ dodal Sádovský a požiadal Súdnu radu o podporu preloženia Krála na krajský súd. 

Predbežné opatrenie zakazujúce vydanie knihy Toma Nicholsona o korupčnej kauze Gorila vydal Král začiatkom minulého roka. Vyhovel tak návrhu právnikov spolumajiteľa investičnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Krajský súd v odvolacom konaní vlani v júni predbežné opatrenie zrušil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona