Sudánsky prezident žiadal od Ruska ochranu pred „agresívnym konaním USA”

NETKY.SK • 23 November 2017, 18:18 • 2 min
Sudánsky prezident žiadal od Ruska ochranu pred „agresívnym konaním USA”

MOSKVA/SOČI - Sudánsky prezident Umar Bašír, na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač, bez problémov vycestoval do Ruska a v Soči sa stretol s prezidentom Vladimirom Putinom.

slovakia

left justify in out

Počas návštevy v čiernomorskom letovisku vyhlásil, že jeho krajina potrebuje ochranu pred Spojenými štátmi. Takisto uviedol, že Sudán by mohol Moskve poslúžiť ako brána do Afriky.

 

Na úvod svojho rokovania s ruským prezidentom Bašír obvinil Spojené štáty z podnecovania konfliktu v Sudáne, čo malo podľa jeho slov za následok jeho rozpad na dve časti. V tejto situácii "potrebujeme ochranu pred agresívnym konaním zo strany Spojených štátov", dodal. Sudánsky prezident podľa agentúry TASS zdôraznil, že je proti americkému zasahovaniu do vnútorných záležitostí arabských krajín, a týka sa to aj "zasahovania USA v Iraku".

 

V prípade Sudánu Bašír hovoril o konflikte v oblasti Dárfúru na západe tejto krajiny. Boje medzi vládnymi vojakmi a povstaleckými skupinami tam vypukli ešte vo februári 2003. Konflikt, ale aj choroby a podvýživa si tam podľa OSN vyžiadali doteraz viac ako 300 000 obetí. Ďalších vyše 2,7 milióna ľudí ušlo zo svojich domovov.

 

Bašír, ktorý je v Sudáne pri moci od roku 1989, je na zozname Medzinárodného trestného súdu (ICC) pre podozrenie zo zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a genocídy spáchaných počas konfliktu v Dárfúre. ICC naňho vydal už dva príkazy na zatknutie, a to v rokoch 2009 a 2010. Putinov hovorca Dmitrij Peskov ktomu uviedol, že Rusko považuje sudánskeho lídra za legitímneho prezidenta.

 

Samotný Bašír predtým v rozhovore pre agentúru RIA Novosti povedal, že Chartúm neuznáva rozhodnutia ICC. Nemajú podľa neho žiadny vplyv na aktivity sudánskeho vedenia na medzinárodnej scéne. Sudánske vedenie prijíma pozvania a navštevuje krajiny, ktoré ICC uznávajú i tie, ktoré ho neuznávajú.

 

Bašír sa počas návštevy Ruska stretol aj s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom, s ktorým diskutoval o modernizácii sudánskej armády, pričom sa dohodli na účasti Ruska v tomto procese.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies