Sudánsky prezident Umar Bašír hodlá odstúpiť v roku 2020

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 12:52 • 2 min
Sudánsky prezident Umar Bašír hodlá odstúpiť v roku 2020

CHARTÚM - Sudánsky prezident Umar Bašír hodlá odstúpiť z funkcie hlavy štátu v roku 2020, keď vyprší jeho súčasný, tretí mandát. Prezident, ktorý je pri moci od roku 1989, to dnes uviedol pre stanicu BBC.

slovakia

left justify in out

Bašír zároveň poprel obvinenia zo zodpovednosti za zločiny spáchané sudánskymi silami počas novej vlny násilia namiereného voči vzbúrencom v regióne Dárfúr na západe krajiny. Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v holandskom Haagu obvinil prezidenta z genocídy a vojnových zločinov.

 

Bašír svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že ho jeho štátnická funkcia "vyčerpáva". Zdôraznil, že jeho súčasný prezidentský mandát bude jeho posledným. "V roku 2020 tu bude nový prezident a ja budem exprezidentom," tvrdí.

 

Skeptici však upozorňujú, že Bašír sľuboval odstúpiť už aj v minulosti a neskôr svoj sľub nedodržal. Do prezidentského úradu ho naposledy zvolili pred rokom. Voľby, v ktorých získal 94 percent hlasov, však boli - ako aj predchádzajúcich dvoch prípadoch - poznačené pochybnosťami o ich regulárnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies