Sudánec, ktorý prešiel pešo cez Eurotunel, popiera porušenie zákona

NETKY.SK • 24 August 2015, 16:39 • 2 min
Sudánec, ktorý prešiel pešo cez Eurotunel, popiera porušenie zákona

CANTERBURY - Sudánsky utečenec, ktorý sa dostal pešo po železničnej trati cez 50-kilometrový podmorský Eurotunel z Francúzska do Británie, dnes vyhlásil, že sa necíti byť vinný z porušenia takmer neznámeho nariadenia z 19. storočia.

slovakia

left justify in out

Štyridsaťročný Abdarrahman Harún, ktorý ako prvý migrant prešiel cez tunel z Calais až takmer do Folkestonu, kde ho zadržali, bol na základe zákona z roku 1861 obvinený, že "vytváral prekážku vlakom na trati".

 

Sudánec vystúpil pred súdom v Canterbury cez videomost z väznice Elmley za pomoci prekladateľa z arabčiny, ktorý sedel na súde vedľa jeho právneho zástupcu, informovala tlačová agentúra Reuters. Nakrátko ostrihaný Harún prostredníctvom prekladateľa potvrdil svoje meno a povedal, že sa necíti byť vinný z toho, z čoho bol obvinený.

 

Harúnov obhajca Nicholas Jones povedal, že obhajobu založí na dvoch bodoch. Prvým je, že nevytvoril žiadnu prekážku na železničnej trati v južnom Eurotuneli, keď po nej 4. augusta kráčal. Druhý bod obhajoby vychádza z Článku 31 Dohovoru OSN o právnom postavení utečencov, ktorý v podstate hovorí o tom, že utečencov nie je možné stíhať za to, že využívajú nezvyčajné prostriedky, aby sa dostali do bezpečnej krajiny.

 

Harún preliezol bezpečnostné oplotenie a vyhol sa stovkám bezpečnostných kamier i pátracím tímom so psami, aby sa dostal do železničného tunela. Potom kráčal v tme po trati takmer 12 hodín, pričom ho sústavne míňali vlaky rútiace sa rýchlosťou do 160 km/h.

 

O Harúnovi sa toho veľa nevie. Jeho obhajca povedal súdu, že Harúnovým materinským jazykom je zaghawčina (jazyk kmeňa žijúceho na východe Čadu a západe Sudánu) a hoci hovorí po arabsky, bolo by prospešné, ak by sa preňho podarilo nájsť tlmočníka zo zaghawčiny do angličtiny.

 

Sudkyňa Adele Williamsová dnes rozhodla, že Harún zostane vo väzbe. Súčasne vytýčila pojednávanie na 9. novembra, ak uzavrie s úradmi dohodu o vine. V opačnom prípade sa proces s ním začne 4. januára 2016, povedala.

 

Sudánca rozhodnutie, že musí zostať vo väzení, vyviedlo z miery. Šermujúc rukami rozčúlene niečo rozprával po arabsky, ale sudkyňa ho zastavila a videomost zrušila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies