Sudán vydal do Talianska hlavného organizátora pašovania migrantov

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 13:32 • 2 min
Sudán vydal do Talianska hlavného organizátora pašovania migrantov

RÍM - Sudánske úrady vydali v utorok na stíhanie do Talianska eritrejského občana Mereda Medhanieho, ktorý je považovaný za hlavného organizátora ilegálneho prevádzania migrantov z Afriky do Európy.

slovakia

left justify in out

Medhanieho, známeho pod prezývkou Generál, zadržiavali v Sudáne od mája, oznámila dnes stanica BBC. Podľa britského Národného úradu pre kriminalistiku (NCA) tento 35-ročný Eritrejčan stál aj za vypravením migrantského člna, ktorý sa v októbri 2013 na ceste z Líbye cez Stredozemné more prevrhol pri talianskom ostrove Lampedusa, pričom zahynulo najmenej 359 ľudí pochádzajúcich väčšinou z Eritrey a Somálska.

 

Medhanie bol podľa talianskej agentúry ANSA obvinený z "riadenia jednej z najväčších zločineckých skupín operujúcich medzi strednou Afrikou a Líbyou". Vyšetrovanie vedú v sicílskom meste Palermo. Eritrejčana, ktorého zatkli v sudánskej metropole Chartúm, majú úrady postaviť pred súd ešte dnes.

 

Medhanie inkasoval od migrantov za ich prepašovanie na starý svetadiel do 5000 eur na hlavu. Podľa odhadov prepašoval do Európy 7000-8000 osôb. Vyšetrovatelia dúfajú, že obvinený bude spolupracovať s úradmi, čo povedie k postupnému odhaleniu ďalších pašerákov, ktorí prepravujú ľudí na trase Líbya-Taliansko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona