Sudán: Troch lotyšských pilotov uniesli v Darfúre

NETKY.SK • 5 November 2010, 12:51 • 2 min
Sudán: Troch lotyšských pilotov uniesli v Darfúre

Sudán: Troch lotyšských pilotov uniesli v Darfúre

slovakia

left justify in out

img

Troch lotyšských pilotov vrtuľníkov uniesli v hlavnom meste južného Darfúru Njala v Sudáne. Informoval o tom dnes guvernér južného Darfúru Abd al-Hamíd Kaša.
      Svetový program výživy (WFP) OSN potvrdil, že troch pilotov, ktorí pre nich pracujú, uniesli neznámi muži vo štvrtok 4. novembra. Príslušníci bezpečnostných síl ich prenasledujú. Ďalšie podrobnosti však predstavitelia WFP nevedeli uviesť.
      Njala sa stala dejiskom nedávnej série únosov, motivovaných výkupným.
      Guvernér je podľa svojich slov presvedčený, že únoscami sú tí istí muži, ktorí v auguste uniesli ruských pilotov v Njale. Rusko vtedy adresovalo spojeneckému Sudánu zriedkavú kritiku za neschopnosť zastaviť únosy cudzincov pre výkupné v regióne Darfúr, ktorý je zničený vojnou.
      "Lotyšských pilotov vzali z mikrobusu v centre mesta vo štvrtok približne dve hodiny pred západom slnka," informoval guvernér.
      Organizácia Spojených národov (OSN) odhaduje, že od začiatku roka 2003 zahynulo v Darfúre 300.000 ľudí. Vtedy sa prevažne nearabskí povstalci v tomto regióne chopili zbraní a požadovali od ústrednej vlády väčšiu účasť na bohatstve a moci.
      Únosy pre výkupné sú zacielené proti zahraničným pracovníkom v humanitárnych a mierových operáciách v Darfúre. Začali sa po tom, čo Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu vydal zatykač na prezidenta Umara Hassana al-Bašíra za vojnové zločiny spáchané v Darfúre v roku 2009.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies