Sudán predĺžil prezidentské a parlamentné voľby pre slabú účasť

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 09:59 • 2 min
Sudán predĺžil prezidentské a parlamentné voľby pre slabú účasť

CHARTÚM - Sudán predĺžil v stredu prezidentské a parlamentné voľby, ktoré majú slabú účasť, o ďalší deň a aktivisti vládnucej strany chodili od dverí k dverám vyzývajúc voličov, aby išli hlasovať, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Väčšina volebných centier vyzerala byť prázdna, hoci sudánske médiá hovorili o "úspešných voľbách". Medzi voličmi prevláda apatia, keďže je takmer isté, že voľby predĺžia 25-ročnú vládu prezidenta Umara Bašíra napriek hospodárskej kríze a povstaniach v častiach Sudánu. Sudánsky prezident je jedinou úradujúcou hlavou štátu vo svete, ktorú chce Medzinárodný súdny dvor súdiť za genocídu v súvislosti s dlhoročným konfliktom v Darfúre, pripomenula AP.

 

Sudánska opozícia, zdecimovaná vládnymi záťahmi, voľby bojkotuje a vyzvala na vytvorenie dočasnej vlády. "Ľudia voľby ignorujú pretože táto vláda nás ponížila, terorizovala, prinútila nás stratiť nádej a zobrala nám naše sny. Toto je vláda, ktorá priviedla Sudán do stavu vojny," povedala tlačovej agentúre AP aktivistka Zahra Haidarová.

 

V snahe zvýšiť účasť úrady rozdávali odmeny volebným centrám, kde sa dostavilo veľa voličov. Nemuseli ani preukázať svoju totožnosť, aby mohli hlasovať. Mnohí prišli iba s papierom, na ktorom im miestny úrad potvrdil trvalé bydlisko.

 

V jednej z chartúmskych "lepších" štvrtí dosiahla po troch dňoch hlasovania účasť voličov iba 15 percent, uviedol volebný pracovník Júsif Ibrahim. "Aj keby ste dali ľuďom mesiac na hlasovanie, neprídu, ak nechcú prísť. Ľudia toho majú dosť. Po 25 rokoch už toho majú dosť," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies