Sudán otvorí humanitárny koridor na pomoc hladujúcim v Južnom Sudáne

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 12:23 • 2 min
Sudán otvorí humanitárny koridor na pomoc hladujúcim v Južnom Sudáne

CHARTÚM - Sudánske vedenie rozhodlo, že otvorí humanitárny koridor pre dodávky potravinovej pomoci do Južného Sudánu, na ktorého území trpí hladom odhadom do 100.000 ľudí.

slovakia

left justify in out

Podľa francúzskeho denníka Le Figaro o tom v pondelok informoval jeden z hovorcov OSN Farhan Haq, ktorý dodal, že tento týždeň OSN vypraví do Južného Sudánu prvých sedem konvojov s potravinami. Náklad bude tvoriť 11.000 ton obilniny cirok. Každý konvoj bude tvoriť 30-40 kamiónov. Táto potravinová pomoc by mala postačiť pre približne 300.000 ľudí na tri mesiace, spresnil diplomat OSN.

 

Humanitárny koridor bude vytvorený medzi mestami El Obeid v strednej časti Sudánu a mestom Bentiu v juhosudánskom štáte Západný Horný Níl, kde bol vo februári vyhlásený stav hladomoru. Rovnakú humanitárnu krízu vyhlásili juhosudánske úrady aj v štáte Bahr al-Ghazal.

 

Rozhodnutie Chartúmu otvoriť svoje hranice na poskytnutie pomoci obyvateľom susednej krajiny, ktorá sa od Sudánu odštiepila v roku 2011, privítala koordinátorka humanitárnej pomoci v Sudáne Marta Ruedasová. Podľa jej slov tento krok umožní zabrániť v Južnom Sudáne rozšíreniu masového hladu, ktorý by mohol zasiahnuť ešte milión ľudí.

 

Humanitárna kríza v Južnom Sudáne je dôsledkom ozbrojených etnických násilností, ktoré vypukli krátko po jeho vzniku v roku 2011 a vyostrili sa v polovici decembra roku 2013. V auguste 2015 dosiahli znepriatelení politici Salva Kiir a Riek Machar [vysl. Mačar] dohodu o prímerí, ale boje Južnom Sudáne pokračujú.

 

Terčom útoku sa minulú sobotu stali aj šiesti humanitárni pracovníci. Humanitárne organizácie, ktoré už pôsobia v Južnom Sudáne, napriek tomuto útoku deklarovali, že vo svojej misii budú pokračovať.

 

Podľa OSN si boje v Južnom Sudáne vyžiadali už najmenej 10.000 obetí a viac ako sedem miliónov osôb potrebuje humanitárnu pomoc.

 

Bezpečnostná rada OSN žiadala 23. marca o okamžité zastavenie bojov v Južnom Sudáne a vytvorenie podmienok pre neobmedzené a bezpečné poskytnutie humanitárnej pomoci civilistom. V opačnom prípade, ako uviedla OSN, hrozia Južnému Sudánu sankcie.

 

Hladomorom je v Afrike ohrozené aj obyvateľstvo na severovýchode Nigérie. Smrť hladom hrozí i ľuďom v Jemene a Somálsku. Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) minulý týždeň varoval, že svet má len tri alebo štyri mesiace, aby zachránil milióny ľudí v týchto krajinách, a vydal výzvu, ktorej cieľom je pre spomínané krajiny získať 400 miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies