Sudán a Južný Sudán súhlasili s obnovou rokovaní na riešenie vzájomných sporov

NETKY.SK • 25 Máj 2012, 07:02 • 2 min
Sudán a Južný Sudán súhlasili s obnovou rokovaní na riešenie vzájomných sporov

Sudán a Južný Sudán súhlasili s obnovou rokovaní na riešenie vzájomných sporov - Politika Sudán a Južný Sudán súhlasili s obnovením rozhovorov, ktoré majú ukončiť vzájomné nepriateľské akcie a vyriešiť spory, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters. Stretnu

slovakia

left justify in out

img

Sudán a Južný Sudán súhlasili s obnovením rozhovorov, ktoré majú ukončiť vzájomné nepriateľské akcie a vyriešiť spory, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.
      Stretnutie, naplánované na 29. mája, potvrdili obe strany. Minulý mesiac armády Sudánu a Južného Sudánu bojovali v spornom ropnom regióne pri nejasne stanovenej hranici. Hrozilo, že konflikt sa naplno rozvinie do vojny.
      Boje spôsobili, že Sudán sa stiahol z rokovaní, ktoré sprostredkovala Africká únia (AÚ). Mali riešiť otázky platby za prepravu ropy, vytýčenie hranice, problém dlhu a otázky súvisiace s občianstvom.
      Vyjednávač AÚ Thabo Mbeki sa tento týždeň stretol s prezidentmi oboch krajín v snahe docieliť obnovenie rokovaní. Bezpečnostná rada (BR) OSN 2. mája podporila cestovnú mapu AÚ svojou rezolúciou.
      Zároveň BR pohrozila Sudánu a Južnému Sudánu nevojenskými sankciami, ak nezastavia boje a nevrátia sa k rokovaniam. Západní diplomati však neočakávajú rýchly prelom, pretože pozície oboch strán vyzerajú byť stále značne vzdialené.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona