Súd zrušil vyšetrovanie prípadu rádioaktívneho spadu z Černobyľa

NETKY.SK • 7 September 2011, 18:47 • 2 min
Súd zrušil vyšetrovanie prípadu rádioaktívneho spadu z Černobyľa

Súd zrušil vyšetrovanie prípadu rádioaktívneho spadu z Černobyľa

slovakia

left justify in out

img

Parížsky súd zrušil dnes dlhotrvajúce vyšetrovanie zamerané na to, či jadrová havária v ukrajinskom Černobyli z roku 1986 spôsobila zdravotné problémy vo Francúzsku. Informovala o tom agentúra AP.

Právnik žalobcov Bernard Fau oznámil, že parížsky odvolací súd dnes rozhodol o uzavretí prípadu.

Vtedajší šéf francúzskeho úradu na ochranu pred radiáciou Pierre Pellerin čelil predbežných obvineniam zo "závažného klamania a podvodu".

Vedci a obete rakoviny obviňujú vládu zo zámerného zľahčovania nebezpečenstiev rádioaktívneho mraku, ktorý sa šíril nad väčšinou Európy po výbuchu v jadrovej elektrárni Černobyľ v bývalej sovietskej republike. Podľa žalujúcich tak vláda robila sčasti preto, aby ochránila francúzsky vplyvný jadrový priemysel.

Prokurátor však začiatkom tohto roka vyhlásil, že vyšetrovanie neodhalilo nijaký závažný dôkaz, že Pellerin zámerne mylne informoval verejnosť o jadrovej havárii.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona