Súd znova otvoril kauzu objednávky vraždy Kubašiaka v Polomke

NETKY.SK • 25 September 2014, 12:47 • 2 min
Súd znova otvoril kauzu objednávky vraždy Kubašiaka v Polomke

BANSKÁ BYSTRICA - Okresný súd v Banskej Bystrici dnes opäť otvoril prípad objednávateľstva úkladnej vraždy horehronského podnikateľa Jána Kubašiaka, ktorého zavraždili v novembri v roku 2006 v jeho dome v Polomke.

slovakia

left justify in out

Z tohto zločinu, ako aj z pokusu vydierania rodiny Kubašiakovcov prokuratúra obžalovala breznianskeho podnikateľa Igora Š., ktorý trvá na tom, že je nevinný.
     

Okresný súd v Banskej Bystrici v tejto kauze už raz rozhodol. Igora Š. v roku 2009 oslobodil spod obžaloby, trest 6,5 roka väzenia dostal "iba" za vydieranie. Odvolal sa a Krajský súd v Banskej Bystrici v roku 2011 rozsudok zrušil a vrátil prvostupňovému súdu na doplnenie dokazovania. Ako zdôvodnil, "okresný súd nenáležite zistil skutkový stav, je potrebné opätovne vykonať dostupné dôkazy a následne vo veci rozhodnúť".
     

Ďalší čas sa čakalo na rozhodnutie Ústavného súdu SR, na ktorý sa s dvoma sťažnosťami obrátil splnomocnenec poškodenej vdovy po Jánovi Kubašiakovi, Márie Sihelskej. Namietal zákonnosť pridelenia veci v odvolacom konaní jednému z odvolacích senátov krajského súdu, ktorý rozhodoval o odvolaniach prokurátora, obžalovaného i splnomocnencov.
     

Na dnešnom novom hlavnom pojednávaní prokurátor aktualizoval svoje návrhy na doplnenie dokazovania. Žiada predvolať a znova vypočuť viacerých svedkov, ktorí už predtým v procese vypovedali. Medzi nimi je aj odsúdený banskobystrický expolicajt Róbert Petluš. Súd ho uznal vinným z úkladnej vraždy Kubašiaka a vymeral mu 25 rokov za mrežami. Kubašiaka zastrelil guľkou do hlavy a ako vtedy odznelo, táto vražda skôr pripomínala popravu.
     

Kto si vraždu objednal, nie je známe ani po takmer ôsmich rokoch. Obžalovanému Igorovi Š. sa to podľa rozhodnutia súdu nepodarilo preukázať. O objednávke vraždy nehovoril pri výsluchoch ani Petluš. Rodinu Kubašiakovcov spolu s kumpánmi prepadli údajne iba s cieľom získať obchodné dokumenty.
     

Proces pokračuje 13. novembra 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies