Súd zmiernil trest za vraždu otca

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 15:37 • 2 min
Súd zmiernil trest za vraždu otca

BANSKÁ BYSTRICA - Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes vyhovel 45-ročnému Milošovi Stierankovi z Kokavy nad Rimavicou a zmiernil mu trest za vraždu 83-ročného otca z 20 na 18 rokov odňatia slobody v najprísnejšom väzení. ;Rozhodnutie je právoplatné a predseda senátu hneď nariadil aj výkon trestu.

slovakia

left justify in out

Na otca Miloš zaútočil koncom júna minulého roka, posilnený alkoholom. Chcel vyriešiť dlhodobé vzájomné nezhody. Po verbálnom útoku napadol večer otca v posteli, potom ho stiahol na zem a tam ho mlátil rukami. Skrvaveného otca odtiahol do kuchyne, kde útok ukončil kopancami. Syn spôsobil otcovi také rozsiahle vonkajšie i vnútorné zranenia, že ten im krátko po útoku podľahol. Po čine Miloš upratal a sestre poslal sms-ku, že otec zomrel. Prokurátor jeho počínanie kvalifikoval ako obzvlášť závažný zločin vraždy spáchaný surovým a trýznivým spôsobom na osobe vyššieho veku. V čase vraždy bola doma aj chorá Milošova matka, ktorá zomrela krátko po smrti manžela. Miloš sa ku skutku priznal a tvrdil, že otca zabiť nechcel. Bývalý kamionista prišiel o zamestnanie aj o byt a po rozvode sa vrátil do rodičovského domu. Nezhody s otcom, ktorý mu predtým pomáhal rôznym spôsobom, pokračovali intenzívnejšie a stupňovali sa. Podľa znalcov bolo problémom, že otec riešil veci so synom autoritatívne a patriarchálnym spôsobom, čo syn pociťoval ako krivdu. Údajne sa otec tak správal aj k manželke.

 

Podľa znalcov je náprava Miloša možná za predpokladu, že nebude holdovať alkoholu. V tomto prípade totiž útočil emočne nestabilný syn na otca v stupňujúcom sa afekte v spojení s alkoholom. Znalci stanovili, že v čase útoku na otca mohol byť Miloš v stave strednej až ťažkej opitosti, pretože prepočítaním odhadli, že mal v sebe okolo dve promile alkoholu. Sám priznal, že v ten večer vypil asi pol litra vodky. V minulosti bol odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu. Vzhľadom na stanovisko znalcov súd uložil Milošovi okrem trestu odňatia slobody v ústave s maximálnym stupňom stráženia aj povinnosť absolvovať protialkoholické liečenie. Miloš by mal zaplatiť sestrám náklady na pohreb a nemajetkovú ujmu desať tisíc eur. Sestry však požadovali odškodné 30 tisíc eur, pretože podľa jednej z nich „nám veľmi ublížil“.

 

Miloš sa odvolal voči trestu, pretože ho považoval za neprimerane prísny. Odvolací súd zvážil všetky okolnosti prípadu a trest mu znížil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies