Súd zmiernil trest pre vodiča, ktorý zavinil smrteľnú nehodu

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 13:22 • 2 min
Súd zmiernil trest pre vodiča, ktorý zavinil smrteľnú nehodu

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici zmiernil dvojročný trest z nepodmienečného na podmienečný pre 58-ročného vodiča Zoltána Capa z okresu Trebišov.

slovakia

left justify in out

Ten zavinil dopravnú nehodu so smrteľným následkom na ceste medzi Lučencom a Rimavskou Sobotou. Pri motoreste Cieľ tam 19. septembra 2008 prešiel do protismeru a zrazil sa s protiidúcim osobným autom Renault Megane, ktorého 33-ročný vodič zrážku neprežil.

Odvolací súd tak uzavrel viac ako osem rokov trvajúci prípad havárie, ktorý si vyžiadal rozsiahle dokazovanie. Dopravnú nehodu najprv posudzovali dvaja znalci, ale pretože ich závery boli rozporné, súd oslovil Ústav súdneho inžinierstva v Žiline. Akceptovaním záverov znalcov z Ústavu odvolací senát stanovil, že vinným v tomto prípade je Zoltán Cap.

 

Ten od začiatku tvrdil, že nie je za haváriu zodpovedný. Pred nehodou začal prudko brzdiť po tom, ako mu z parkoviska pri motoreste Cieľ náhle vošli do jazdnej dráhy dve osobné autá. Podľa znaleckého ústavu však Zoltán Cap mal predvídať túto možnosť a prispôsobiť rýchlosť vozidla situácii na ceste. Náhlym brzdením pri zlej technike jazdy dostal šmyk, prešiel do protismeru, kde sa zrazil s Renaultom.

Okresný súd v Rimavskej Sobote uznal Zoltána za vinného a uložil mu trest odňatia slobody na dva roky nepodmienečne. Zoltán sa odvolal, ale krajský súd ho zodpovednosti za nehodu nezbavil. Vzhľadom na doterajšiu bezúhonnosť mu však trest zmiernil na podmienečný a ponechal mu pôvodný zákaz šoférovania na tri roky.

Odsúdený vodič Zoltán sa na odvolacom konaní ospravedlnil. Vdovu po vodičovi Renaulta s jej nárokom na náhradu škody odkázal súd na občianske súdne konanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona