Súd zbavil obvinení francúzskeho lekára, ktorý pomohol zomrieť siedmim pacientom

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 14:36 • 2 min
Súd zbavil obvinení francúzskeho lekára, ktorý pomohol zomrieť siedmim pacientom

PARÍŽ/LONDÝN - Francúzskeho lekára zbavil dnes súd obvinení z otrávenia po tom, ako podal smrtiace injekcie siedmim nevyliečiteľne chorým pacientom.

slovakia

left justify in out

Britský najvyšší súd medzitým rozhodol, že zákaz asistovanej samovraždy je v rozpore v ľudskými právami, informovala agentúra AP.
     

Súd v juhofrancúzskom meste Pau rozhodoval v prípade lekára Nicolasa Bonnemaisona, ktorému hrozilo doživotie. Viacerí príbuzní jeho pacientov počas procesu vypovedali v jeho prospech.
     

Prípad - rovnako ako utorkové protichodné rozhodnutia najvyššieho francúzskeho správneho súdu a Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v prípade Francúza Vincenta Lamberta, ktorý je v kóme šesť rokov od autonehody - vyvolal celonárodnú diskusiu v čase rastúcich výziev vo Francúzsku na legalizáciu eutanázie. Tá je v EÚ zákonom povolená dosiaľ len v Holandsku, Belgicku a Luxembursku.
     

Verdikt z Británie bude mať zrejme širšie dôsledky, než sa očakávalo. Hoci najvyšší súd zamietol odvolanie dvoch ťažko zdravotne postihnutých mužov žiadajúcich zmenu zákona, ktorá by umožnila lekárom legálne ich usmrtiť, naznačil, že parlament by mal zosúladiť príslušnú legislatívu s ochranou ľudských práv.
     

Piati z deviatich britských sudcov usúdili, že zákaz asistovanej samovraždy nie je v súlade s právom na súkromný život, uviedla AP. Rozhodovali v prípade Paula Lamba, ktorý je po dopravnej nehode ochrnutý, a Tonyho Nicklinsona, ktorý bol ochrnutý po mozgovej mŕtvici. Nicklinson zomrel v roku 2012, prípad však prevzala vdova po ňom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies