Súd zbavil dánskeho občianstva Maročana, ktorého usvedčili z podpory terorizmu

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 16:58 • 2 min
Súd zbavil dánskeho občianstva Maročana, ktorého usvedčili z podpory terorizmu

KODAŇ - Dánsky najvyšší súd potvrdil dnes rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý zbavil občianstva muža marockého pôvodu usvedčeného z podnecovania k terorizmu a jeho propagácie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej ide o vôbec prvý prípad aplikácie tohto ustanovenia dánskeho zákona o štátnom občianstve z roku 2004. Päťdesiatšesťročný Said Mansour sa narodil v Maroku, avšak už 32 rokov žije v Dánsku a mal občianstvo oboch krajín.

 

Súd nižšej inštancie Mansourovi vymeral štvorročný trest väzenia za to, že prostredníctvom sociálnych sietí propagoval al-Káidu a s ňou spriaznené militantné skupiny. On sám sa počas procesu obhajoval právom na slobodu prejavu.

 

Sudca mu však napokon odobral dánske občianstvo a rozhodol o jeho vypovedaní z krajiny. Tento verdikt dnes potvrdil aj dánsky najvyšší súd. Mansourov právnik ale ihneď avizoval, že plánuje vo veci odobratia občianstva podať odvolanie na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies