Súd zastavil stíhanie spravodajcu Pohůnka z kauzy Nagyová

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 16:44 • 2 min
Súd zastavil stíhanie spravodajcu Pohůnka z kauzy Nagyová

PRAHA - bvodný súd pre Prahu 1 zastavil stíhanie spravodajcu Jana Pohůnka z kauzy Jany Nagyovej (teraz Nečasovej).

slovakia

left justify in out

Pohůnek bol obvinený zo zneužitia Vojenského spravodajstva. Podľa súdu jeho konanie nie je trestným činom. Žalobca sa môže proti rozhodnutiu do troch dní odvolať, informoval dnes český portál iDNES.cz.
     

Spravodajcov advokát Michal Hráský pre Českú televíziu (ČT) uviedol, že s klientom zvažujú ďalšie právne kroky a nevylučujú ani to, že budú žiadať odškodnenie. "Celá kauza ho zasiahla veľmi citeľne. Prišiel o zamestnanie, nemohol žiadne nájsť a došlo k dosť veľkej dehonestácii jeho osoby," dodal advokát.
     

Šéf olomouckého vrchného štátneho zastupiteľstva Ivo Ištvan, ktorý dozoruje kauzu Nagyová, sa zatiaľ nechcel k informáciám vyjadriť, pretože ešte nemal v rukách rozhodnutie obvodného súdu pre Prahu 1.
     

Pre žalobcu nie je zastavenie stíhania príliš dobrá správa. V máji rozdelili prípad Nagyová na dve časti a tú, ktorá sa týka práve zneužitia Vojenského spravodajstva, chceli čo najskôr poslať na súd. Ako sa teraz bude prípad vyvíjať ďalej, nie je zatiaľ príliš jasné. Podľa ČT však súd rozhodol, že nepotrestá ani ďalších dvoch aktérov údajného zneužitia Vojenského spravodajstva - Ondřeja Páleníka a Milana Kovandu. Ich prípadné porušenie zákona má posúdiť ministerstvo obrany. Na súde všetkým hrozili za zneužitie právomocí až tri roky väzenia.
     

Pohůnkovo stíhanie súviselo s časťou prípadu Jany Nagyovej. Tá ako šéfka sekretariátu vtedajšieho českého premiéra Petra Nečasa (ODS) predminulý rok v novembri zorganizovala a usmerňovala nezákonné sledovanie vtedajšej Nečasovej manželky Radky. Predstaviteľom Vojenského spravodajstva údajne zaobstarala jej fotografiu a adresu.
     

Na sledovaní sa podľa žalobcov bez vedomia ministra obrany dohovorila s generálmi Ondrejom Páleníkom, Milanom Kovandom a Janom Pohůnkom. Práve on bol podľa polície tou osobou, ktorá na príkaz svojich nadriadených Páleníka a Kovandu zaistil sledovanie Radky Nečasovej.
     

Pohůnek sa bránil tým, že to nebolo sledovanie, ale určitá modifikácia obrany proti sledovaniu. Spravodajcovia podľa neho mali za úlohu zistiť, či Radu Nečasovú nesleduje niekto iný. Pohůnek navyše opakovane tvrdil, že s Nagyovou nikdy nekomunikoval a ako vojak iba počúval príkazy svojich nadriadených.
     

"Som asi prvý dôstojník tohto štátu, ktorého stíhajú za to, že splnil rozkaz," povedal vlani v novembri webu iDNES.cz Pohůnek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies