Súd zastavil konanie voči bývalému sanitárovi z Auschwitzu

NETKY.SK • 12 September 2017, 16:07 • 2 min
Súd zastavil konanie voči bývalému sanitárovi z Auschwitzu

NEUBRANDENBURG - Súd v nemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko zastavil dnes v súlade s očakávaniami konanie voči bývalému príslušníkovi nacistických oddielov Schutzstaffel (SS), ktorý pôsobil ako sanitár vo vyhladzovacom tábore Auschwitz.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti 96-ročný Hubert Zafke bol obvinený z napomáhania pri 3681 vraždách. Na základe znaleckých posudkov však sudcovia uznali, že jeho zdravotný stav neumožňuje pokračovanie procesu, informovali agentúry DPA a AP. O zastavenie konania voči obvinenému, ktorý trpí demenciou, požiadali obe zúčastnené strany.

 

Zafke pôsobil v roku 1944 v tábore Auschwitz jeden mesiac ako sanitár, pričom podľa údajov obhajoby ošetroval tamojší personál. Uvedený počet vrážd vychádza zo zistenia, že v danom období zabili v Auschwitzi v plynových komorách najmenej 3681 ľudí.

 

Proces s týmto bývalým príslušníkom SS sa začal už v novembri 2015, pričom bol obvinený považovaný za čiastočne spôsobilého zúčastňovať sa na pojednávaniach. K samotnému predmetu obžaloby sa však súd nedostal a viacerí sudcovia museli byť vymenení pre namietanú zaujatosť.

 

V nacistickom vyhladzovacom tábore Auschwitz na území dnešného Poľska bolo počas druhej svetovej vojny zavraždených viac ako milión ľudí, väčšinou Židov. V prvých povojnových rokoch boli v Nemecku potrestaní ako páchatelia iba tí z bývalých členov personálu, ktorým bolo možné dokázať vražedné konanie. Na základe súčasného právneho názoru je však už možné trestne stíhať kohokoľvek, kto v tomto tábore slúžil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies