Súd zastavil konanie v 20-ročnom spore exprezidenta Kováča s Lexom

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 15:50 • 2 min
Súd zastavil konanie v 20-ročnom spore exprezidenta Kováča s Lexom

BRATISLAVA – Okresný súd Bratislava I zastavil dnes konanie vo veci ochrany osobnosti, v ktorom ako navrhovateľ vystupoval exriaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivan Lexa a v pozícii odporcu bývalý prezident SR Michal Kováč st.

slovakia

left justify in out

Právny zástupca Ivana Lexu na začiatku pojednávania predložil súdu písomné späťvzatie návrhu a žiadal, aby žiadnemu z účastníkov súd nepriznal úhradu trov konania.

 

"Navrhovateľ berie svoj návrh späť, aj keď nepochybuje, že by bol so žalobou úspešný," uviedol okrem iného právny zástupca Ivana Lexu.

 

Podľa neho tak urobili s prihliadnutím na vysoký vek a zdravotný stav Michala Kováča st., z etických a ľudských pohnútok.

 

Právna zástupkyňa exprezidenta však so späťvzatím návrhu nesúhlasila. "Žiadame, aby súd o podanej žalobe rozhodol," povedala okrem iného. Podľa nej je bývalý prezident plne právne spôsobilý a sleduje dennú tlač. "To, že má poruchu motoriky a ťažko hovorí, nerobí z neho nespôsobilého človeka," zdôraznila. Podľa nej konanie trvalo 20 rokov a exprezidenta stálo nemalé prostriedky na súdne poplatky.

 

Súd po krátkej porade konanie zastavil, prikázal však navrhovateľovi, aby odporcovi trovy konania uhradil. Ich výšku bližšie nešpecifikoval, odkázal len na písomné vyhotovenie rozhodnutia.

 

Rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

 

Žaloba v tejto veci bola na súde podaná ešte v roku 1996. Podľa Ivana Lexu bývalý prezident svojimi výrokmi na tlačovej besede v Slovenskej televízii v roku 1996, podľa ktorých zistenia vyšetrovateľov, že pracovníci SIS sa podieľali na zavlečení jeho syna do Rakúska a Ivan Lexa by kvôli tomu mal vyvodiť zodpovednosť, zasiahli do jeho osobnostných práv.

 

V tomto prípade už rozhodujú slovenské súdy približne 20 rokov.

 

Podľa rozhodnutia prvostupňového súdu sa mal bývalý prezident SR Michal Kováč exšéfovi SIS písomne ospravedlniť za výroky o tom, že stojí za zvlečením jeho syna do Rakúska. Exprezident sa voči rozsudku odvolal. V predmetnej veci odvolací Krajský súd v Bratislave rozhodol 20. júna 2012 a napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa potvrdil. Iný názor však mal Najvyšší súd (NS) SR, takže vo veci opäť konal OS Bratislava I.

 

V samotnom prípade zavlečenia Michala Kováča ml. do zahraničia je trestné stíhanie zastavené. Ešte v roku 2002 NS SR zamietol sťažnosť Generálnej prokuratúry SR proti zastaveniu trestného stíhania v kauze zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny. Senát NS konštatoval, že prípad podlieha amnestii expremiéra Vladimíra Mečiara z roku 1998. Vychádzal pritom z predchádzajúcich rozhodnutí Ústavného súdu SR.

 

Podľa medializovaných informácií dňa 31. augusta 1995 neznámi páchatelia na dvoch autách so slovenskými štátnymi poznávacími značkami mali násilne zavliecť syna vtedajšieho slovenského prezidenta Michala Kováča ml. do cudziny. Ôsmi muži mali zastaviť jeho auto neďaleko Svätého Jura pri Bratislave, kde býval. Členovia posádok áut ho mali vyvliecť z auta a ohrozovať pištoľou. Syn slovenského prezidenta sa prebral pred policajnou stanicou v rakúskom Hainburgu. Na základe telefonátu zo Slovenska ho tam našla rakúska polícia a previezla ho do nemocnice. Po krátkom pobyte v nemocnici Michala Kováča ml. zadržali v súvislosti s medzinárodným zatykačom Interpolu, ktorý na neho vydali v Nemecku. Trestné konanie voči nemu však bolo neskôr zastavené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona