Súd zamietol žalobu o segregácii rómskych deti v Podsadku

NETKY.SK • 6 Október 2016, 18:19 • 2 min
Súd zamietol žalobu o segregácii rómskych  deti v Podsadku

BRATISLAVA - Okresný súd Bratislava III zamietol v plnom rozsahu žalobu Poradne pre občianske a ľudské práva na Slovenskú republiku, zastúpenú ministerstvom školstva, a na mesto Stará Ľubovňa pre segregáciu rómskych detí na základnej škole v lokalite Stará Ľubovňa - Podsadek.

slovakia

left justify in out

"Určite podáme voči rozhodnutiu súdu odvolanie, hneď ako nám ho súd doručí," pre agentúru SITA to po skončení pojednávania povedal programový koordinátor Poradne Štefan Ivanco. Právna zástupkyňa rezortu školstva počas pojednávania namietala, že štát nie je zodpovedný za demografický vývoj v krajine, a v prípade lokality Podsadek je 70 percent jej obyvateľov rómskeho pôvodu. "Nemôžeme očakávať, že základnú školu v tejto lokalite budú navštevovať napríklad Číňania," povedala zástupkyňa s tým, že žalobca navyše dôkladne nepreukázal, že deti zo základnej školy v lokalite Podsadek sú znevýhodňované alebo diskriminované.


Verejnú žalobu podala poradňa podľa stanov antidiskriminačného zákona ešte na jar roku 2015. V žalobe namieta, že samospráva mesta Stará Ľubovňa a zodpovedné štátne orgány vrátane ministerstva školstva dlhodobo neprijímajú opatrenia na odstránenie segregácie rómskych detí na základnej škole v Podsadku. Podľa poradne tak porušujú domáce aj medzinárodné právne predpisy na ochranu pred diskrimináciou. "Namiesto prijatia opatrení na ochranu pred diskrimináciou rozšírili kapacity školy vybudovaním modulovej prístavby," napísala poradňa vo svojej tlačovej správe k žalobe ešte v novembri 2015.

 

S modulovou prístavbou nesúhlasila podľa poradne ani majorita mesta, ktorá namieta, že takéto riešenie neprinesie osoh ani majorite, ani rómskej minorite. Samospráve mesta Stará Ľubovňa dokonca zaslali obyvatelia aj petíciu proti vybudovaniu modulovej prístavby školy s návrhom na integráciu rómskych detí do škôl v meste. Štrnásteho júna tohto roka toto konanie pokračovalo vypočúvaním iniciátora petície obyvateľov proti výstavbe modulovej prístavby, ktorý bol za integráciu rómskych detí spolu s deťmi z majority. Poradňa sa v žalobe domáhala súdneho rozhodnutia, ktorým by sa segregované vzdelávanie rómskych detí určilo za nezákonné. Navyše navrhla zriadiť expertnú skupinu, ktorá by vypracovala komplexný plán na odstránenie nezákonného stavu a integráciu rómskych detí a detí z majority na základných školách v meste.


Poradňa pre občianske a ľudské práva vedie verejné žaloby na ochranu pred diskrimináciou v rámci projektu Zlepšovanie prístupu k spravodlivosti v prípadoch diskriminácie na Slovensku. Na projekt získala Poradňa financie z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorého správcom je Nadácia otvorenej spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona