Súd zamietol odvolanie devätnásťročného vraha z Hriňovej

NETKY.SK • 8 Február 2017, 14:33 • 2 min
Súd zamietol odvolanie devätnásťročného vraha z Hriňovej

BANSKÁ BYSTRICA – Trest 22 a pol roka odňatia slobody za vraždu 61-ročného muža potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici 19-ročnému Martinovi Gašparovi. z Dolnej Hriňovej.

slovakia

left justify in out

Na súde sa Martin ku skutku priznal už pri braní do väzby a na hlavnom pojednávaní to zopakoval. Zároveň svoj skutok oľutoval aj na odvolacím konaní s tým, že sa za to hanbí. Vražedný útok sa stal v piatok 5. februára minulého roku večer po 19. hodine v Detve pri autobusovej stanici. V minulosti trestaný mladík požiadal 61-ročného muža z Hriňovej, aby mu dal cigaretu. Keď ten odmietol, že cigarety nemá, Martin mu vytýkal, že klame a navrhol mu, aby si s ním šiel vypiť.

 

Po odmietnutí mladík staršieho muža udrel dlaňou do tváre. Po tom, ako poškodený spadol na zem, útočník ho odtiahol za budovu pohostinstva. Pretože poškodený sa bránil, násilník ho opätovne fyzicky napadol. Keď zbitý muž ostal nehybne ležať, lupič ho prehľadal a zobral mu dvojeurovú mincu a peňaženku, v ktorej našiel dve bankomatové karty. Pretože napadnutý mal pri kartách aj príslušné PIN kódy, pomocou jednej vybral v bankomate 50 eur. Napadnutý muž bol vyzutý, lebo vrah aj v jeho ponožkách hľadal peniaze. Poškodenému spôsobil mnohopočetné zlomeniny tváre a spodiny lebečnej, na ktorých následky muž krátko po útoku zomrel.


Po čine si vrah v neďalekom obchodnom centre umyl ruky od krvi a do blízkeho pohostinstva šiel hrať na automatoch. Kriminalisti zo Zvolena podozrivého zadržali v sobotu 6. februára. Martin už mal pripravené veci a chystal sa odísť do Čiech. Na pojednávaní prítomní Martinovi rodičia povedali, že im je veľmi ľúto, čo sa stalo.
Martin v minulosti bol súdne trestaný za majetkovú trestnú činnosť aj za zločin ublíženia na zdraví. Súd obžalovanému uložil aj ochranné liečenie, pretože Martin obeť napadol pod vplyvom alkoholu a lieku tramal. Príbuzným by mal obžalovaný zaplatiť nemajetkovú ujmu jedenásť tisíc eur.


Voči prvostupňovému rozsudku sa Martin prostredníctvom obhajcu Rastislava Urbániho odvolal s tým, že trest je prísny vzhľadom na priznanie i vek blízky mladistvému. Obhajca navrhol odvolaciemu súdu aj možnosť prekvalifikovať konanie Martina na trestný čin zabitia. Odvolací súd mu nevyhovel a trest označil za primeraný všetkým okolnostiam prípadu. Predseda senátu poukázal i na skutočnosť, že Martin páchal trestnú činnosť už ako maloletý. Prekvalifikovať vraždu na zabitie nebolo možné, pretože Martin sa priznal ku skutku podľa obžaloby, teda ku vražde.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona