Súd zamietol návrh na opatrenie pri nakladaní s majetkom odborov VW

NETKY.SK • 25 November 2016, 15:45 • 2 min
Súd zamietol návrh na opatrenie pri nakladaní s majetkom odborov VW

BRATISLAVA - Okresný súd Bratislava II zamietol návrh na nariadenie neodkladného opatrenia pri nakladaní s majetkom ZO OZ KOVO Volkswagen. Členovia odborového zväzu sa však v 15. dňovej lehote voči uzneseniu odvolajú, informoval dnes šéf Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský.

slovakia

left justify in out

Súd v uznesení o zamietnutí návrhu na neodkladné opatrenie vytkol najmä nedostatočné zdokladovanie stavu veci, teda nepredloženie niektorých listín, na ktoré sa Moderné odbory Volkswagen vo svojej žalobe odvolávajú. Tieto chyby podľa Smolinského vznikli z dôvodu časovej tiesne, keď bola odborová organizácia vo Volkswagene nečakane po 24-ročnej existencii vedením OZ KOVO na čele s Emilom Machynom uvedená do likvidácie. "Všetky listiny podľa potreby a detailného zdokladovania stavu veci v rámci odvolania samozrejme dodáme," avizoval Smolinský.

 

"Sústredili sme sa na záchranu odborov vo Volkswagene. Predbežné opatrenie nie je rozhodnutím v samotnom spore o majetku odborov. V závere bude najdôležitejšie, ako súdy rozhodnú vo veci samej. Teda či postup zvolený Emilom Machynom bol v poriadku," dodal Smolinský.

 

OZ KOVO rozhodol 11. októbra o likvidácii základnej odborovej organizácie vo VW SK. Dôvodom má byť porušenie stanov, keď odbory vylúčili jedného svojho člena. Je ním neúspešný protikandidát Zoroslava Smolinského v májových voľbách podporovaný Machynom Koloman Kraslan. Smolinský za tým vidí mocenskú ambíciu vedenia zväzu ovládnuť ich odborovú organizáciu a snahu zmocniť sa jej majetku, ktorý presahuje milión eur. O tom, čo sa s ním stane po jej zániku, rozhodne súd.

 

OZ KOVO tvrdí, že Smolinský spoločne s výborom sústavne porušoval stanovy zväzu, zavádzal jeho orgány a nerešpektoval ani ich rozhodnutia. Podal naňho trestné oznámenie pre zavádzajúce, osočujúce a nepravdivé vyhlásenia na adresu zväzu a Machynu. Účtovných dokumentov, ku ktorým sa nevie dostať, sa bude domáhať súdnou cestou.

Smolinský založil v automobilke Moderné odbory Volkswagen, ktoré majú už viac ako 7300 členov a OZ KOVO podľa neho prišiel doteraz celkovo o vyše 8100 odborárov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona