Súd zamietol návrh na obnovu konania v kauze vraždy exprimátora Hurbanova

NETKY.SK • 30 August 2013, 12:03 • 2 min
Súd zamietol návrh na obnovu konania v kauze vraždy exprimátora Hurbanova

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, dnes zamietol návrh Štefana Kaluza, ktorý si odpykáva 25-ročný trest za vraždu bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, o povolenie obnovy konania.

slovakia

left justify in out

Súd návrh odsúdeného zamietol, nakoľko neboli splnené zákonné dôvody, čo znamená, že súdu neboli predložené žiadne nové skutočnosti, respektíve dôkazy. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Odsúdený Kaluz podal voči rozhodnutiu ŠTS sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR (NS SR).

Kaluza odsúdil NS SR na spomínaný 25-ročný trest odňatia slobody 10. novembra 2011. Senát NS SR vtedy zamietol na svojom verejnom zasadnutí odvolanie obžalovaného voči rovnakému verdiktu, ktorý vyniesol ŠTS. Trest si odpykáva v ústave s maximálnym stupňom stráženia. "Nemáme pochybnosti, že skutok ste spáchali vy, a to surovým spôsobom," povedal vtedy mimo iného predseda senátu NS SR. Hlavné pojednávanie sa v tejto kauze začalo na ŠTS 6. júna 2011. Vypovedať mal vtedy obžalovaný 31-ročný Kaluz, ktorý to znovu odmietol. Z jeho vyjadrení vyplývalo, že nevraždil. Súd vtedy vypočul manželku zavraždeného politika, ktorá obžalovaného jednoznačne spoznala a potvrdila, že strieľal. Spoznal ho aj syn Ildikó Basternákovej i jeho priateľka, ktorí boli na mieste činu.

Basternáka zavraždili 9. júla 2010. Predtým čelil útoku v marci toho istého roku. Streľbu vtedy prežil bez zranení. Útok pripisoval svojej politickej činnosti. Súd počas tohto týždňa vypočul aj jeho hlavného politického rivala Romana Ostružlíka. Ten tvrdil, že keď sa o Basternákovej smrti dozvedel, dostal strach. Motív vraždy nepozná. Exprimátora a regionálneho politika mimoparlamentnej Strany maďarskej koalície Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Štefan Kaluz ho zastrelil jednou ranou z brokovnice značky Hubertus. Po tom, čo sa údajný páchateľ dal na útek, začal po ňom strieľať Basternákov syn zo zbrane značky Glock, ktorú mal v legálnej držbe. Jedna strela ho zasiahla do lakťa. Štefanovi Kaluzovi hrozilo doživotie, obžalovaný bol nielen z úkladnej vraždy, ale aj nedovoleného ozbrojovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies