Súd zakázal holandskému politikovi porovnávať holokaust s pandemickými opatreniami

NETKY.SK • 16 December 2021, 06:12 • 2 min
Súd zakázal holandskému politikovi porovnávať holokaust s pandemickými opatreniami

HAAG - Baudet, poslanec a líder pravicovo-populistickej strany Fórum pre demokraciu, Thierry Baudet, musí v súlade s verdiktom zo svojich účtov na sociálnych sieťach odstrániť príspevky, v ktorých sa takýchto porovnaní dopustil.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Súd mu taktiež zakázal používať fotografie zobrazujúce výjavy z holokaustu v diskusiách o pandemických opatreniach.

 

img

 

Žalobu voči politikovi podali dve židovské organizácie a štyria ľudia, ktorí holokaust prežili. Baudet pred istým časom na sociálnych sieťach prirovnával ľudí nezaočkovaných proti covidu, ktorí majú v súlade s epidemiologickými opatreniami zakázaný vstup na viaceré miesta v Európe, k Židom a k tomu, ako ich nacisti vylučovali z verejného života, kým sa ich rozhodli vyhladiť.

 

Predmetné príspevky musí Baudet odstrániť do 48 hodín. Za prípadne neuposlúchnutie tohto nariadenia mu hrozí pokuta vo výške 25 000 eur, a to za každý ďalší deň omeškania.

 

img

 

Sudca rozhodol, že Baudet takýmito príspevkami "nezmyselne urážal obete a preživších holokaust a ich príbuzných".

 

Baudet avizoval, že sa voči rozsudku odvolá. Na súde tvrdil, že obvineniami je obmedzená sloboda jeho prejavu, a uvádzal tiež, že holokaust svojimi vyjadreniami nikdy nechcel bagatelizovať.

 

Sudca súhlasil s tým, že Baudet nemal v úmysle holokaust bagatelizovať. Upozornil však na to, že keď prenasledovanie Židov prirovnal k politickej reakcii na pandémiu, skúsenosti Židov tým bagatelizoval a vytvoril tak prostredie napomáhajúce šíreniu antisemitizmu.

 

Prečítajte si: Vláda investuje milióny do liekov proti ochoreniu COVID-19

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona