Súd začal rozhodovať o uvalení väzby na Nečasovu poradkyňu

NETKY.SK • 15 Jún 2013, 11:37 • 2 min
Súd začal rozhodovať o uvalení väzby na Nečasovu poradkyňu

PRAHA - Okresný súd v Ostrave začal dnes ráno rozhodovať o uvalení väzby na siedmich obvinených českých politikov a štátnych úradníkov, medzi ktorými je aj šéfka kancelárie premiéra Petra Nečasa Jana Nagyová. Informoval o tom server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Pojednávanie súdu v najväčšej kriminálnej afére od novembra 1989, ktorá siaha do najvyšších miest českej politiky, sa začalo po 8.00 h a sudca si na každého z obvinených vyčlenil zhruba hodinu. Štátny zástupcovia požadujú uvalenie väzby na všetkých obvinených. Informácia o rozhodnutí vo veci má byť zverejnená okolo 15.00 h.

Budova ostravského okresného súdu je od skorých ranných hodín uzavretá pre verejnosť a stráži ju polícia. Vchody do nej sú obohnané páskou. Policajné autá postupne privážali na súd jednotlivých obvinených.

Rozhodnutie o väzbe v prípade Nagyovej podľa servera Novinky.cz zrejme ovplyvní politický osud premiéra Nečasa (ODS). Na výsledok pojednávania čakajú koaliční partneri i niektorí členovia ODS, ktorí zatiaľ premiéra podporovali. Poslanecká snemovňa bude v utorok na podnet opozičnej ČSSD hlasovať o vyslovení nedôvery vláde.

Zasadnutie súdu súvisí s rozsiahlym zásahom policajného Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu, ktorý po rok a pol trvajúcom vyšetrovaní vykonal domové prehliadky v 31 domoch, bytoch i nebytových priestoroch a zadržal deväť ľudí. Obvinenia boli vznesené voči ôsmim z nich. Posledným obvineným je exposlanec Marek Šnajdr, ktorý sa v piatok po návrate zo zahraničia prihlásil na polícii. O ňom dnes ale súd nerozhoduje.

Pri prehliadkach policajti zaistili 120-150 miliónov korún v hotovosti a desiatky kilogramov zlata ako aj cenné materiály, ktoré sa budú preverovať v najbližších mesiacoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies