Súd začal pojednávanie s Mišenkom a Jánom K., vinu za smrtiaci výbuch v Euromonte odmietajú

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 16:15 • 2 min
Súd začal pojednávanie s Mišenkom a Jánom K., vinu za smrtiaci výbuch v Euromonte odmietajú

BANSKÁ BYSTRICA – Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s dvojicou obžalovaných v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont v auguste 2009.

slovakia

left justify in out

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto veci obvinil ako objednávateľa úkladnej vraždy Viliama Mišenku a ako vykonávateľa Jána K. Obaja obžalobu odmietli a vyhlásili, že sú nevinní.

 

Pri explózii v Euromonte vtedy zomrel muž, ktorý do spoločnosti nálož doniesol a viacerí ľudia boli vážne zranení. Podľa prokurátora nálož mala usmrtiť Viliamovu švagrinú Zuzanu. Viliam však vyhlásil, že smrť švagrinej si neobjednal, nemal na to dôvod. Priznal iba, že so švagrinou a jej synom nekomunikovali. Viliama M., ktorý sa dlhodobo zdržiaval v zahraničí, na Slovensko eskortovali z Venezuely začiatkom roka 2013. V tejto súvislosti uviedol, že v zahraničí bol pracovne a po zadržaní políciou súhlasil s vydaním na Slovensko.

 

Bol obžalovaný z viacerých trestných činov, ale ani v jednom prípade sa nepotvrdila jeho vina. Okrem vraždy išlo aj o prípad bankovej megakrádeže 173 miliónov korún (viac ako päť miliónov eur) z trezoru VÚB v Nitre a podiel na vražde mafiánskeho bossa Petra Čongrádyho. Viliam M. predložil súdu dokument venezuelských úradov o prihlásení na pobyt v krajine. Dodal, že v zahraničí sa neskrýval. Mal vlastnú firmu a v tej súvislosti chodil do cudziny pracovne, okrem iných krajín aj do Kanady a do Číny.


Obžalovaný Ján K. na súde vyhlásil, že je nevinný v prípade úkladnej vraždy a odpálenia nástražného systému v Euromonte, priznal iba nedovolené ozbrojovanie. Ján K. je vo výkone trestu deväť rokov odňatia slobody za marenie spravodlivosti a za krivú výpoveď. Práve Ján K. doteraz Viliama M. ako jediný usvedčoval vo viacerých prípadoch. Okrem neho proti Viliamovi svedčí aj Milan Pavlovič, odsúdený v prípade vraždy Viliamovho synovca Jozefa.


Výbuch v Euromonte čiastočne súvisí s prípadom vraždy Viliamovho synovca Jozefa, zo smrti ktorého uznali súdy za vinných štvoricu Milan Pavlovič, Ronald Mišech, Róbert Trajkov a Ivan Skalický. Spolu s nimi bol z úkladnej vraždy Jozefa obžalovaný aj jeho strýko Viliam M., ale prvostupňový i odvolací súd ho spod obžaloby oslobodili.


Kauza explózie v Euromonte je poslednou, kde čelí Viliam M. obvineniu. Prokurátor jemu i Jánovi K. kladie za vinu obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy jednak dokonaný a tiež v štádiu pokusu, ako i zločin nedovoleného ozbrojovania a zločin všeobecného ohrozenia. Pojednávanie sledujú aj poškodení, ktorí pri výbuchu utrpeli rôzne zranenia, vrátane poškodenia sluchu. Medzi nimi je i švagriná Viliama M. Zuzana, ktorá od obžalovaných požaduje náhradu škody viac ako 20 tisíc eur.
Proces s Viliamom M. a Jánom K. pokračuje vo štvrtok výsluchom svedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies