Súd vyniesol verdikt v prípade obchodu s bielym mäsom

NETKY.SK • 31 Marec 2014, 18:01 • 2 min
Súd vyniesol verdikt v prípade obchodu s bielym mäsom

BANSKÁ BYSTRICA - Vysoké peňažné pokuty a dvojročné podmienečné tresty odňatia slobody uložil dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici skupine okolo nitrianskej agentúry ELI.

slovakia

left justify in out

Obžalovaných uznal za vinných z trestného činu obchodovania s ľuďmi, ktorý spáchali ako organizovaná skupina. Senát vyhlásil rozsudok po tom, ako schválil dohody o vine a treste, ktoré s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavreli obžalovaní. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohôd je záväzok obžalovaných, že sa voči nemu neodvolajú.


Podľa obžaloby agentúra ELI v rokoch 2000 až 2004 pod zámienkou ponuky práce hostesiek nalákala dievčatá a následne ich ponúkala takmer výlučne zahraničným klientom ako luxusné spoločníčky. Firmu ELI založili manželia Ivan a Elena Zaujecovci a Igor a Danica Pajdlhauserovci so synom Daliborom. Na práci agentúry sa podieľali aj Marek Jando z Motešíc, Maroš Vereš z Nitry, Radoslav Korpa z Nitry a fotograf Martin Friedner z Bratislavy. Riaditeľom firmy bol Michal Čurgaly z Nitry, ktorého odsúdili v neprítomnosti, keďže je na úteku. 


Agentúra ELI bola podľa oficiálnej webovej stránky hostesingovou agentúrou. Neskôr zriadili pobočky v Bratislave a v Prahe. Na internetovej stránke ponúkali klientom dievčatá, ktorých náplňou práce mala byť účasť na rôznych akciách, kde sa prezentujú nové výrobky, na výstavách, spoločenských podujatiach a podobne. Skutočná činnosť dievčat však spočívala v eskortnej službe, teda ponúkaní žien prevažne zahraničným klientom na prostitúciu. 


Každé dievča nafotilo fotografie buď polonahé, nahé alebo v rôznych sexuálnych polohách. Taktiež vypĺňali dotazníky, aké sexuálne praktiky ponúkajú a aké nie. Najskôr im sľúbili, že fotografie dostanú len ony na pamiatku, nakoniec však boli jedným z predmetov vydierania. Keď sa po podpísaní zmluvy nechceli zúčastniť na sexuálnych praktikách alebo nechceli pre agentúru vôbec pracovať, vyhrážali sa im zverejnením fotografií a vysokými pokutami, konštatovala obžaloba. 


Skupina obchodovala minimálne s tristo ženami. Členovia skupiny nesmeli na začiatku povedať dievčatám skutočnú náplň ich práce, aby ich nevystrašili. Tieto informácie im dali až po podpísaní zmluvy. Sexuálne služby vykonávali mladé ženy najmä pre klientov v Rakúsku, Taliansku, Nemecku, Francúzsku, Japonsku, vo Veľkej Británii a v ďalších krajinách Európskej únie, za ktorými cestovali prevažne letecky. Pre slovenské dievčatá to boli „služobné cesty“, za ktoré majitelia agentúry získali 900-tisíc až 1,3 milióna eur. 


Obžalovaní dostali okrem podmienečného trestu aj peňažné pokuty. Po 30-tisíc eur musia zaplatiť majitelia agentúry 49-ročný Ivan Zaujec, jeho manželka Elena, 59-ročný Igor Pajdlhauser, jeho manželka Danica a 29-ročný syn Dalibor. Rovnakú čiastku musí zaplatiť aj riaditeľ Michal Čurgaly. Po pätnásťtisíc eur zaplatia 34-ročný Marek Jando a 40-ročný Maroš Vereš, po desaťtisíc eur 41-ročný Radoslav Korpa a 46-ročný Martin Friedner. Súd umožnil všetkým okrem Čurgalyho splácať peňažné tresty v mesačných splátkach. Okrem toho majiteľom ELI a Čurgalymu súd uložil aj trest prepadnutia tisíce eur, ktoré boli výnosom z protiprávneho konania. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona