Súd vymeral tresty za prípravu korupčného zločinu pre dvojicu z Rožňavy

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 15:43 • 2 min
Súd vymeral tresty za prípravu korupčného zločinu pre dvojicu z Rožňavy

BANSKÁ BYSTRICA – Prípravu na korupciu priznali pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici dvaja bývalí vedúci odborov na Okresnom úrade v Rožňave.

slovakia

left justify in out

Súd to akceptoval ako poľahčujúcu okolnosť a uložil im podmienečné tresty odňatia slobody. Dvojica chcela získať úplatky od prevádzkovateľov motorových vozidiel, ktorí nemali vykonané kontroly na staniciach technickej kontroly. Bývalý vedúci odboru pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie 44-ročný Ondrej Benedik dostal tri roky podmienečne a jeho 32-ročný kamarát Jozef Sarvaš dva roky podmienečne. Obom súd zakázal vykonávať aj funkcie a zamestnať sa v štátnej správe. Rozsudok je právoplatný, pretože ani jeden obžalovaný sa voči verdiktu neodvolal a prokurátor sa v zákonnej lehote odvolania vzdal.

Skutok sa stal v máji 2015 na Okresnom úrade v Rožňave. Vo svojej kancelárii vtedajší vedúci odboru pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie inžinier Benedik spolu s kamarátom a vedúcim iného odboru na tom istom úrade magistrom Sarvašom sa pripravovali na to, ako získať úplatky. Mohli ich dostať od prevádzkovateľov motorových vozidiel, ktorí nemali vykonané technické a emisné kontroly v stanovených lehotách, za čo im úrad mohol v správnom konaní uložiť pokutu po 332 eur za každé vozidlo, ktoré neprešlo oboma kontrolami a prípadne ho vyradiť z evidencie. Dvojica úradníkov mienila osloviť prevádzkovateľov s tým, že za úplatok nebudú voči nim uplatňovať správne konanie hneď, ale až neskôr.

Prípravu na zločin prijímania v spolupáchateľstve však zachytila polícia na obrazový a zvukový záznam. Nasledovalo trestné stíhanie oboch aktérov možného „kasírovania“. V prípade vedúceho odboru cestnej dopravy išlo nielen o prípravu na zločin prijímania úplatku, ale aj o zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, pretože vo veci rozhodoval. Jeho kolega Jozef mal podiel „iba“ na pripravovanej korupcii.

Obaja úradníci sa na súde priznali a svoje konanie oľutovali. Senát im uložil miernejšie tresty vzhľadom na priznanie, spoluprácu pri objasňovaní trestnej činnosti a doterajší bezúhonný spôsob života. Prísnejší trest tri roky podmienečne s probačným dohľadom súdu a zákaz vykonávať funkciu v štátnej správe dostal Ondrej Benedik, pretože spáchal dva trestné činy. Jeho kamarát Jozef Sarvaš dostal dva roky podmienečne a zákaz zamestnania v štátnej správe.

Verdikt je právoplatný, pretože obaja obžalovaní boli s verdiktom spokojní a neodvolali sa. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý navrhoval podmienečné tresty, ale s dlhšou skúšobnou dobou, sa v zákonnej 15-dňovej lehote neodvolal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies