Súd vymeral 11 rokov za mrežami pre 21 stúpenkýň Muhammada Mursího

NETKY.SK • 28 November 2013, 06:57 • 2 min
Súd vymeral 11 rokov za mrežami pre 21 stúpenkýň Muhammada Mursího

KÁHIRA - Súd v egyptskej Alexandrii odsúdil v stredu na 11 rokov väzenia 21 podporovateliek zosadeného prezidenta Muhammada Mursího. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Všetky ženy čelili viacerým obvineniam vrátane príslušnosti k teroristickej skupine, bránenia v cestnej premávke, sabotáže a použitia sily na protestnom zhromaždení, ktoré sa v októbri konalo v Alexandrii. Sedem z odsúdených ešte nedovŕšilo 18 rokov a svoj trest si odpykajú v nápravnom zariadení pre mladistvých.

Súd zároveň odsúdil na 15 rokov väzenia šiestich vodcov Moslimského bratstva. Muži boli údajne súdení v neprítomnosti. V meste Gharbíja poriadkové orgány zatkli 17 duchovných spojených s Mursího Islamským bratstvom, ktorí sú obvinení z využívania mešít a kázní na podnecovanie nepokojov namierených proti armáde a polícii.

Moslimské bratstvo, ktorého pôsobenie v Egypte súčasná vláda výrazne oklieštila, stále označuje Mursího zosadenie za vojenský prevrat. Armáda oponuje, že konala na základe vôle ľudu, ktorý začiatkom leta vyšiel do ulíc, aby protestoval proti jeho autoritárstvu a neschopnosti efektívne vládnuť, ako aj proti islamizácii verejného života.

Nepokoje, ktoré v Egypte vypukli po Mursího zosadení, si vyžiadali stovky obetí na životoch, a to najmä z radov exprezidentových prívržencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona