Súd vydal príkaz na dodanie Červenku do výkonu trestu odňatia slobody

NETKY.SK • 20 November 2013, 13:21 • 2 min
Súd vydal príkaz na dodanie Červenku do výkonu trestu odňatia slobody

BRATISLAVA - Okresný súd (OS) Bratislava III vydal príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody mediálne známeho a šesťkrát súdne trestaného Romana Červenku, ktorého začiatkom októbra Krajský súd (KS) v Bratislave v prípade zavinenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu odsúdil na 18-mesačný trest. Po nehode navyše ušiel a zranenému človeku nepomohol.

slovakia

left justify in out

"Dňa 15. novembra bol spracovaný príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody odsúdeného Romana Červenku a príkaz bol expedovaný na príslušné oddelenie Policajného zboru SR 18. novembra," uviedol dnes pre TASR hovorca KS Pavol Adamčiak. Červenka sa pôvodne snažil o odklad výkonu trestu odňatia slobody zo zdravotných dôvodov. Zároveň 7. októbra podal dovolanie na Najvyšší súd prostredníctvom OS Bratislava III proti rozhodnutiu KS v Bratislave z 2. októbra.

KS Červenku odsúdil 2. októbra na uvedený 18-mesačný trest odňatia slobody. Mal si ho odpykať v ústave so stredným stupňom stráženia. Odvolací súd KS tak zamietol odvolanie Červenku voči tohtoročnému rozsudku OS Bratislava III a potvrdil januárový verdikt nižšieho súdu. OS Bratislava III po prijatí spisu mal vyzvať obžalovaného, aby nastúpil na výkon trestu odňatia slobody.

"Som práceneschopný a o tom som potvrdenie doručil na KS v utorok 1. októbra. Okrem toho som nemal na dnešnom verejnom zasadnutí žiadneho svojho obhajcu. Boli hrubo porušené základné ľudské práva na moju obhajobu," vyhlásil 2. októbra pre TASR Červenka. Obžalovaný Červenka sa teda na októbrové verejné zasadnutie KS nedostavil a zároveň vypovedal svojmu advokátovi plnú moc. Súd napriek tomu pojednával v jeho neprítomnosti.

Za vyššie uvedený trestný čin ho 23. januára tohto roku OS Bratislava III odsúdil na 18 mesiacov vo väzení so stredným stupňom stráženia. V čase, keď spôsobil dopravnú nehodu, bol na slobode vďaka podmienečnému prepusteniu, čo znamená, že si bude musieť odsedieť aj zvyšok predchádzajúceho trestu.

Prvý raz sa Červenka mediálne zviditeľnil, keď policajtom ušiel cez okno toalety v nemocnici na bratislavských Kramároch. Potom sa spustila veľká pátracia akcia. Doposiaľ bol šesťkrát súdne trestaný, naposledy za napadnutie policajta, predtým za lúpež. Na januárovom pojednávaní pred nižším súdom prítomný nebol, ospravedlnil sa pre zdravotné dôvody a obával sa vlastnej medializácie. Prokuratúra ho obžalovala z ohrozovania pod vplyvom návykovej látky a z neposkytnutia pomoci.

Červenka sa priznal, skutok oľutoval, čo súd v rozsudku zohľadnil a uložil mu trest presne v strede trestnej sadzby. Okrem trestu odňatia slobody mu súd zakázal viesť motorové vozidlá na 36 mesiacov. Rozsudok nebol právoplatný, Červenka sa voči nemu odvolal a preto sa vecou zaoberal začiatkom októbra odvolací KS.

Dopravnú nehodu spôsobil Červenka v januári 2012. Na Rybničnej ulici, v blízkosti bratislavskej mestskej časti Vajnory, prešiel s otcovou Škodou Octavia do protismeru a narazil do auta značky BMW. Potom z miesta ušiel. Dostihol ho však policajt mimo služby, ktorý išiel náhodou okolo a bál sa, že Červenka utrpel zranenie. "Daj mi pokoj, ja som v podmienke, nevidel si ma," mal mu vtedy povedať obžalovaný. Napokon sa dobrovoľne vrátil na miesto nehody, kde mu policajti namerali v dychu 0,68 mg/l alkoholu. Januárovým rozsudkom sa problémy Červenku nekončia, pretože mu stále hrozí, že bude musieť zaplatiť aj škodu presahujúcu 15.000 eur na druhom aute. Vodič BMW sa zo zranení, ktoré utrpel pri dopravnej nehode, liečil dva týždne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona