Súd vo Vroclave povolil pochod nacionalistov, vo Varšave sa rozhodne večer

NETKY.SK • 8 November 2018, 14:53 • 2 min
Súd vo Vroclave povolil pochod nacionalistov, vo Varšave sa rozhodne večer

VARŠAVA - Okresný súd v poľskom meste Vroclav vo štvrtok zrušil rozhodnutie primátora zakázať v meste Pochod nezávislosti.

slovakia

left justify in out

Odvolanie proti zákazu pochodu podalo viacero nacionalistických organizácií. Mesto má teraz čas odvolať sa proti rozhodnutiu súdu do piatku 12.25 h, informoval spravodajský portál Gazeta.pl. Primátor mesta Rafal Dutkiewicz informoval, že podá odvolanie proti súdnemu verdiktu.

 

Samotný Pochod nezávislosti sa má konať v nedeľu, keď si Poľsko pripomína 100. výročie konca prvej svetovej vojny a obnovenia nezávislosti Poľska.

 

Robert Winnicki, predseda Národného hnutia, ktoré je spoluorganizátorom nacionalistického pochodu, ocenil rozhodnutie súdu vo Vroclave a na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter napísal, že "teraz je rad na Varšave".

 

Mal na mysli zákaz konania Pochodu nezávislosti, ktorý v stredu vydala primátorka Varšavy Hanna Gronkiewiczová-Waltzová.

 

Primátorka zdôvodnila svoj zákaz práve snahou skoncovať s "agresívnym nacionalizmom", ktorý bol charakteristickým znakom krajne pravicových akcií počas sviatku 11. novembra v minulom desaťročí. Z tejto pôvodne malej akcie krajnej pravice sa totiž postupne stalo jedno z najväčších zhromaždení neonacistov na svete.

 

Nacionalisti sa proti primátorkinmu rozhodnutiu odvolali na súde, ktorý sa zíde vo štvrtok o 18.30 h. Bez ohľadu na verdikt súdu vo Varšave sa v nedeľu Pochod nezávislosti predsa len uskutoční. Prezident Andrzej Duda a predseda vlády Mateusz Morawiecki totiž už v stredu oznámili, že úrady organizujú Pochod nezávislosti určený pre širokú verejnosť. Na programe sú aj ďalšie spomienkové a oslavné podujatia.

 

Vedúci kancelárie poľského premiéra Michal Dworczyk vo štvrtok informoval, že bezpečnosť v uliciach Varšavy počas podujatí spojených so storočnicou bude organizovať a zabezpečovať ministerstvo obrany a vojaci ozbrojených síl - nie polícia, ktorej príslušníci sa rôznymi protestnými akciami domáhajú zvýšenia miezd. Zatiaľ má ich protest formu masovej dočasnej práceneschopnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies