Súd vo veci úmrtia Jozefa Chovanca na belgickom letisku bude za prítomnosti cez 150 ľudí

NETKY.SK • 7 Júl 2021, 20:18 • 2 min
Súd vo veci úmrtia Jozefa Chovanca na belgickom letisku bude za prítomnosti cez 150 ľudí

BRATISLAVA - Súdny proces týkajúci sa smrti Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku sa ešte neskončil. Po dnešnom rokovaní Zahraničného výboru Národnej rady SR (NR SR) to uviedol poslanec a člen výboru Tomáš Valášek.

slovakia

left justify in out

"Čo sa týka samotnej zodpovednosti za smrť pána Chovanca, bolo nám zopakované, že súdny proces stále neskončil a že sa čaká na fyzickú rekonštrukciu celého prípadu, ktorá mala prebehnúť vo februári. Je to veľká vec, až 150 ľudí na nej bude vrátane slovenských svedkov," povedal Valášek.

 

img

 

Rekonštrukcia diania na belgickom letisku Charleroi neďaleko Bruselu mala prebehnúť ešte vo februári, z dôvodu pandémie koronavírusu sa ale presúva na september.

Zo strany belgických úradov zatiaľ došlo len k disciplinárnemu konaniu voči druhému mužovi belgickej polície Andrému Desenfantsovi, ktorý bol potrestaný desaťpercentnou zrážkou z platu po dobu dvoch mesiacov.

 

"Potrestali ho za to, že laxne manažoval zložky polície pod ním a ani nevedel o existencii pásky, ktorá sa objavila dva roky po smrti pána Jozefa Chovanca. Nikdy ale nebolo v hre to, že by on bol nejako priamo zodpovedný za to, čo sa dialo na letisku Charleroi," doplnil Valášek.

 

img

 

Obvinenia voči Ficovi a Blahovi 
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) v súvislosti s dnešným zasadnutím Zahraničného výboru NR SR poukázal na to, že poslanci Robert Fico a Ľuboš Blaha (obaja Smer-SD) v súvislosti s disciplinárnym konaním pre druhého najvyššie postaveného človeka belgickej polície politikárčili, bičovali vášne a zavádzali slovenskú spoločnosť.

 

Smrť slovenského občana v Belgicku by mali vyšetriť miestne orgány

 

No na vypočúvaní belgického veľvyslanca počas zasadnutia Zahraničného výboru sa nezúčastnili.

 

"Nepovažovali za potrebné sa ani len unúvať a prísť si vypočuť belgického veľvyslanca. Pripomínam, že poslanec Blaha len pred pár dňami písal belgickému ambasádorovi otvorený list," povedal Korčok.

 

img

 

Šéf slovenskej diplomacie ocenil spoluprácu rezortu diplomacie s predsedom výboru Mariánom Kérym a doplnil, že všetkým stranám záleží na nastolení spravodlivosti.

Jozefa Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Na palube lietadla sa údajne správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán lietadla tak odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.

 

Viac sa dočítate: Policajné násilie voči Slovákovi v Belgicku už prinieslo personálne odozvy

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona