Súd v USA zamietol nároky rodín obetí útokov z roku 2001 voči Saudskej Arábii

NETKY.SK • 30 September 2015, 12:23 • 2 min
Súd v USA zamietol nároky rodín obetí útokov z roku 2001 voči Saudskej Arábii

NEW YORK - Americký federálny súd v New Yorku zamietol v utorok nároky rodín obetí teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001 voči Saudskej Arábii. Príbuzní takmer 3000 obetí útokov požadovali odškodnenie na základe tvrdenia, že táto arabská krajina poskytla al-Káide materiálnu podporu, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Manhattanský sudca George Daniels zdôvodnil svoje rozhodnutie tým, že Saudská Arábia má zvrchovanú imunitu pred nárokmi na odškodnenie zo strany rodín obetí či poisťovní, ktoré pokrývali straty majiteľov budov a podnikateľov.

"Samotné tvrdenia v sťažnosti neposkytujú tomuto súdu základ pre uplatnenie jurisdikcie nad žalovanou stranou," napísal Daniels.

 

Rodiny obetí sa pokúsili doplniť svoj prípad novými dôkazmi, napríklad svedectvom Zacariasa Moussaouiho, ktorý bol pre svoju účasť na útokoch uväznený, aby sa vyhli takémuto výsledku. Sudca Daniels povedal, že aj keby umožnil navrhovateľom uplatniť nové nároky, bolo by to "zbytočné, pretože dodatočné obvinenia nezbavujú žalovanú stranu zvrchovanej imunity".

 

Rozhodnutie padlo 14 rokov po útokoch z 11. septembra 2001, keď lietadlá unesené militantmi al-Káidy priniesli do USA skazu a smrť. Väčšinu z 19 útočníkov tvorili občania Saudskej Arábie, ktorí uniesli lietadlá a nasmerovali ich do budov Svetového obchodného centra v New Yorku a Pentagónu vo Washingtone. Ďalšie lietadlo sa zrútilo na pole v Pennsylvánii po tom, ako sa cestujúci vzbúrili.

 

Prípad nárokov voči Saudskej Arábii má za sebou zložitú minulosť. Americkí sudcovia vrátane Danielsa už predtým dvakrát rozhodli, že na Saudskú Arábiu sa vzťahuje jurisdikčná imunita na základe federálneho zákona o imunite zvrchovaných štátov (FSIA) z roku 1976, ktorý stanovuje presné podmienky, za akých je možné v USA podať žalobu na cudzí štát alebo jeho orgány. Avšak v roku 2013 dal odvolací súd v New Yorku žalujúcej strane nádej vo svetle rozhodnutia z roku 2011, ktoré umožnilo uplatňovať si podobné nároky voči Afganistanu, informovala agentúra Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies