Súd v USA rozhodol, že výučba jogy neporušuje náboženské práva detí a rodičov

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 06:56 • 2 min
Súd v USA rozhodol, že výučba jogy neporušuje náboženské práva detí a rodičov

LOS ANGELES - Súd v americkom štáte Kalifornia dnes rozhodol, že výučba jogy ako alternatívy telesnej výchovy nie je vstupnou bránou pre hinduizmus a neporušuje náboženské práva detí ani ich rodičov.

slovakia

left justify in out

Odvolací súd v San Diegu týmto rozhodnutím potvrdil rozsudok súdu nižšieho stupňa, voči ktorému sa odvolali rodičia dvoch detí navštevujúcich školu v meste Encinitas v okrese San Diego v štáte Kalifornia.

Súd uznal, že joga sa môže praktizovať aj v rámci šírenia náboženského učenia, čo ale nie je prípad jej výučby v rámci telesnej výchovy v meste Encinitas, kde je zbavená akejkoľvek náboženskej, mystickej a duchovnej nadstavby.

 

Žalobcovia, manželia Stephen a Jennifer Sedlockovcim uviedli, že sú rozhodnutím odvolacieho súdu sklamaní, a avizovali, že sa proti nemu odvolajú. Ich právnik upozornil, že za posledných 50 rokov žiadny súd v USA neumožnil náboženské rituály v školách. Právnik okresu, ktorý je zriaďovateľom školy poprel, že by šlo o hinduistické rituály, ide o cvičenia, ktorých cieľom je podporiť a rozvíjať u detí pevnosť, ohybnosť a rovnováhu.

 

Jogu síce cvičia deti na školách v celých Spojených štátoch, ale tento okres je podľa všetkého prvý, ktorý na výučbu jogy pre všetky školy okresu najal profesionálnych cvičiteľov na plný úväzok. Trojročný grant od neziskovej organizácie, ktorá propaguje aštangajogu, umožňuje, aby sa na školách konali každý týždeň konali po dve 30-minútové cvičenia. Celkovo ich navštevuje 5600 školákov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies