Súd v Uľjanovsku uvalil väzbu na piatich členov bunky Svedkov Jehovových

NETKY.SK • 28 Február 2019, 22:34 • 2 min
Súd v Uľjanovsku uvalil väzbu na piatich členov bunky Svedkov Jehovových

MOSKVA - Súd v meste Uľjanovsk na juhovýchode európskej časti Ruska uvalil vo štvrtok väzbu na zakladateľa miestnej bunky náboženskej organizácie Svedkovia Jehovovovi a ďalších štyroch jej aktívnych členov poslal do domáceho väzenia. Informovala o tom vo agentúra Interfax.

slovakia

left justify in out

Tlačová služba miestneho oddelenia ruskej tajnej služby FSB vo svojom vyhlásení uviedla, že zadržaní "sa schádzali na konšpiračných schôdzkach a organizovali aj individuálne štúdium extrémistických materiálov, obhajovali nadradenosť ideí organizácie nad inými náboženskými učeniami a snažili sa nalákať do svojej skupiny nových členov". Zadržaní si pritom boli vedomí, že organizácia Svedkovia Jehovovi je v Rusku zakázaná.

 

img

 

O jej zákaze rozhodol ruský Najvyšší súd ešte v apríli 2017 na žiadosť ministerstva spravodlivosti. Týmto rozhodnutím súdu sa Svedkovia Jehovovi stali v Rusku extrémistickou organizáciou a ich činnosť bola na území krajiny zakázaná.

Začiatkom februára súd v ruskom meste Oriol odsúdil dánskeho svedka Jehovovho na šesť rokov väzenia za "extrémizmus", ktorého sa dopustil vedením spoločného čítania Biblie.

 

V reakcii na tento verdikt hovorca Kremľa Dmitrij Peskov nedávno pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin vlani v decembri na stretnutí s členmi prezidentskej Rady pre ľudské práva vyhlásil, že predstavitelia náboženských spoločenstiev by nemali byť posudzovaní rovnako ako členovia teroristických a extrémistických organizácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies