VIDEO Súd v Turecku odročil proces s dvoma Čechmi, ktorých vláda obvinila z členstva v teroristickej skupine

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 06:59 • 2 min
VIDEO Súd v Turecku odročil proces s dvoma Čechmi, ktorých vláda obvinila z členstva v teroristickej skupine

ANKARA - Súd v tureckom meste Širnak odročil na 12. júna prerokovanie kauzy dvoch zadržaných Čechov, Markéty Všelichovej a Miroslava Farkaša, obvinených z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii, za akú považuje vláda v Ankare kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) bojujúce proti džihádistom z Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Prokuratúra žiada pre oboch českých občanov 15 rokov väzenia, obhajoba nevylučuje, že by verdikt tureckej justície mohol padnúť už v spomínanom júnovom termíne, informovali dnes české médiá.

 

Dvojicu Čechov zadržali vlani 13. novembra pri pokuse prejsť irackú hranicu. Turecká polícia uviedla, že na pamäťových kartách mali "piesne a pochody ospevujúce teroristov z YPG a ich fotografie".

Žaloba podľa tureckého provládneho denníka Daily Sabah zdôrazňuje, že obaja zadržaní už skôr niekoľkokrát navštívili tábory "teroristov v Turecku". Zmieňuje sa tiež o tom, že obaja Česi obvinenia vznesené proti nim odmietli.

 

 

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek rokoval o prípade oboch krajanov počas nedávnej návštevy Turecka vyjadriac presvedčenie, že boli na humanitárnej misii a nie sú žiadnymi teroristami. Šéf českej diplomacie sa skôr nechal počuť, že dúfa vo vyhostenie dvojice.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona