Súd v Saudskej Arábii odsúdil mladého muža na desať rokov a 2000 rán bičom

NETKY.SK • 3 September 2016, 19:13 • 2 min
Súd v Saudskej Arábii odsúdil mladého muža na desať rokov a 2000 rán bičom

RIJÁD - Súd v Saudskej Arábii odsúdil 28-ročného muža na desať rokov väzenia, 2000 rán bičom a pokutu za to, že na Twitteri sa prihlásil k ateizmu.

slovakia

left justify in out

Muž sa odmietol od svojho činu dištancovať s tým, že to, čo napísal, odráža jeho presvedčenie a má právo vyjadriť ho, uviedol to dnes britský denník The Sun.

 

Sociálne siete v Saudskej Arábii monitoruje nekompromisná náboženská polícia. Tá našla viac ako 600 tweetov popierajúcich existenciu Boha, zosmiešňujúcich verše Koránu, obviňujúcich všetkých prorokov z klamstiev a tvrdiacich, že ich učenie podnecuje neznášanlivosť.

 

Zosnulý saudskoarabský kráľ Abdalláh v roku 2014 vydal sériu dekrétov, ktorých cieľom je potláčať všetky formy politickej opozície a protesty, ktoré by mohli "narušiť verejný poriadok". Jeden z článkov definuje terorizmus ako "výzvu na ateistické myslenie v akejkoľvek forme alebo spochybňujúcu základy islamského náboženstva, na ktorých je založená táto krajina".

 

Joe Stork z organizácie Human Rights Watch v tejto súvislosti konštatoval, že saudskoarabská vláda nikdy netolerovala kritiku svojej politiky, ale najnovšie zákony a predpisy dávajú takmer každé kritické myslenie alebo nezávislé združenie na roveň trestného činu terorizmu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies