Súd v Salvadore vyšetrí podozrivých armádnych činiteľov z masakru v roku 1981

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 09:59 • 2 min
Súd v Salvadore vyšetrí podozrivých armádnych činiteľov z masakru v roku 1981

SAN SALVADOR - Salvádorský súd upovedomil siedmich bývalých vysokopostavených armádnych činiteľov, že je voči nim vedené vyšetrovanie ohľadom ich úlohy pri masakri 1000 vidiečanov z roku 1981, ktorý je všeobecne považovaný za najhorší zločin salvádorskej občianskej vojny.

slovakia

left justify in out

Prípad, ktorého vyšetrovanie bolo obnovené vlani v októbri, je prvým od júla minulého roka, keď najvyšší súd vyhlásil za protiústavnú amnestiu z roku 1993, informovala dnes agentúra Reuters.

 

Amnestia zakazovala vyšetrovanie, stíhanie alebo uväznenie osôb za vojnové zločiny alebo porušovanie ľudských práv.

Počas občianskej vojny (1980-1992), v ktorej sa ľavicový Front národného oslobodenia Farabunda Martího (FMLN) postavil proti salvádorskej armáde podporovanej Spojenými štátmi, zahynulo 75.000 ľudí a 8000 zostalo nezvestných.

 

Inkriminovaný masaker sa odohral v meste El Mozote a údajne ho spáchala elitná vojenská jednotka. Terčom tejto operácie boli obyvatelia, ktorí kolaborovali s FMLN, dnes vládnou stranou.

 

Medzi upovedomenými sú bývalý minister obrany José Guillermo García, bývalý náčelník štábu Rafael Flores a piati ďalší plukovníci. Súd dnes upovedomí ďalších deviatich predstaviteľov armády vo výslužbe, ktorí boli údajne členmi vražedného práporu. Rodiny obetí sa snažili o súdny proces už v roku 1990.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies