Súd v Pakistane potvrdil rozsudok smrti pre vraha bývalého guvernéra Pandžábu

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 12:13 • 2 min
Súd v Pakistane potvrdil rozsudok smrti pre vraha bývalého guvernéra Pandžábu

ISLAMABAD - Pakistanský súd potvrdil dnes rozsudok smrti nad Mumtázom Kadrím odsúdeným za vraždu liberálneho guvernéra provincie Pandžáb Salmana Tasíra, ktorý kritizoval štátny zákon o rúhaní. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Obvinenia Kadrího z terorizmu však senát súdu v Islamabade, zložený z dvoch sudcov, zamietol a označil ich za neopodstatnené.

 

Kadrí sa priznal, že 4. januára 2011 zabil Tasíra, ktorého mal ako príslušník policajného komanda ochraňovať. Pred súdom uviedol, že necíti žiadnu ľútosť, pretože Tasír bol podľa neho "odpadlíkom" v zmysle islamského zákona.

 

Kontroverzný zákon o rúhaní trestá smrťou tých, ktorí sú usvedčení z urážky islamu.

Tasír bol popredným členom vládnucej Pakistanskej ľudovej strany a blízkym spojencom bývalého prezidenta Alího Zardárího. V jeho prípade išlo o zabitie najvplyvnejšieho politika krajiny od zavraždenia bývalej premiérky Bénazir Bhuttovej v decembri 2007.
 

Napriek tomu, že súd rozsudok nad Kadrím potvrdil, nie je jasné, či ho skutočne popravia. V pakistanských celách smrti totiž čakajú na popravu tisíce odsúdených, avšak na jej výkon je uvalené moratórium, ktoré sa nevzťahuje len na trestné činy spojené s terorizmom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies