Súd v Olomouci potvrdil: Doživotné tresty pre hlavných 'miešačov' metanolovej kauze!

NETKY.SK • 4 Február 2015, 16:14 • 2 min
Súd v Olomouci potvrdil: Doživotné tresty pre hlavných 'miešačov' metanolovej kauze!

OLOMOUC - Vrchný súd v Olomouci potvrdil doživotné tresty hlavným "miešačom" v kauze metanol.

slovakia

left justify in out

Tomáš Křepela a Slovák Rudolf Fian si ich majú odpykať vo väznici s najvyšším stupňom stráženia. Potrestaní sú za namiešanie zmesi s vysokým obsahom metylalkoholu, ktorá bola ďalej použitá pri výrobe rumu a vodky. Po ich vypití zomrelo 38 ľudí. Oznámil to dnes Český rozhlas (Čro).
     

S takým vysoko spoločensky závažným konaním sa Vrchný súd v Olomouci podľa svojho hovorcu Vladimíra Lichnovského ešte nestretol. "Smrtiaca metanolová zmes, ktorú namiešali v rozsahu desaťtisícov litrov, mohla byť podľa znalcov využitá na intoxikáciu až 158.000 ľudí. Nekontrolovaným šírením tejto zmesi cez distribučnú sieť, do ktorej títo dvaja onú zmes dodali," uviedol Lichnovský.
     

Obom kľúčovým aktérom zlínskej vetvy metanolovej kauzy Fianovi a Křepelovi uložil doživotný trest Krajský súd v Zlíne vlani v máji.
     

Dnešný rozsudok je právoplatný.
     

Verdikt podľa Českého rozhlasu prijali obaja odsúdení bez akýchkoľvek emócií. Tomáš Křepela sa v záverečnej reči obhajoval tým, že ako obchodník s nemrznúcou zmesou nemohol predpokladať, že ju od neho niekto kúpi a použije na výrobu alkoholu. 
     

Obaja odsúdení taktiež hovorili o tom, že sú bezúhonní a žijú len pre svoje deti. V tej chvíli azda po prvý raz prejavili nejakú ľudskosť. Svoj čin nikdy v priebehu súdneho konania ani predchádzajúceho vyšetrovania neoľutovali a opakovane tvrdili, že sú nevinní, doplnil ČRo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona