Súd v Moskve rozhodol. Týchto Ukrajincov budú odteraz súdiť ako teroristov!

NETKY.SK • 2 August 2022, 13:58 • 2 min
Súd v Moskve rozhodol. Týchto Ukrajincov budú odteraz súdiť ako teroristov!

MOSKVA - Ruský najvyšší súd v utorok klasifikoval ukrajinský pluk Azov ako teroristickú organizáciu. TASR správu prevzala od agentúr AFP a Reuters.

slovakia

left justify in out

Súd toto rozhodnutie pritom dvakrát odložil bez udania dôvodu. Prvýkrát ho mal oznámiť 26. mája, potom 29. júna. Pluk Azov vznikol v roku 2014 ako krajine pravicové dobrovoľnícke milície s cieľom bojovať proti separatistom na východe Ukrajiny, ktorých podporuje Rusko. Neskôr ho začlenili do Národnej gardy Ukrajiny. Kyjev tvrdí, že pluk zmenil svoju nacionalistickú orientáciu a v súčasnosti je apolitický.

 

Z domova: Prezidentka Zuzana Čaputová: „Nezabúdajme, aké ľahké je skĺznuť od nenávisti k vyvražďovaniu."

 

img

 

Rozhodnutie ruského súdu znamená, že členov pluku budú môcť súdiť ako teroristov, pričom za organizovanie teroristickej činnosti hrozí v Rusku až doživotný trest odňatia slobody. Účasť v teroristickej organizácii možno potrestať trestom väzenia v dĺžke desať až 20 rokov.

 

 

Predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ktorá považuje Mariupol za súčasť svojho územia, však už v máji uviedli, že zajatí členovia pluku Azov by podľa zákonov DĽR mohli byť odsúdení na trest smrti.

 

Zo sveta: Neuveríte, akou premenou prešiel vo väzení bývalý paralympionik Oscar Pistorius!

 

img

 

Príslušníci pluku Azov spolu s vojakmi ukrajinskej armády celé týždne odolávali ruským silám v obkľúčenom prístavnom meste Mariupol. Ruská armáda v máji oznámila, že 2439 ukrajinských obrancov sa vzdalo po tom, ako zúfalo kládli odpor v systéme bunkrov a tunelov tamojších oceliarní Azovstal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona