Súd v Maďarsku nenariadil vyšetrovaciu väzbu voči mužom, ktorým našli výbušniny

NETKY.SK • 25 November 2015, 15:55 • 2 min
Súd v Maďarsku nenariadil vyšetrovaciu väzbu voči mužom, ktorým našli výbušniny

BUDAPEŠŤ - Súd nenariadil vyšetrovaciu väzbu ani pre jedného zo štvorice zadržaných, u ktorých pri víkendovom zásahu príslušníkov maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK) objavili výbušniny. Podľa dnešnej informácie agentúry MTI prokuratúra XI. a XXII. budapeštianskeho obvodu žiadala uvalenie vyšetrovacej väzby pre jedného z nich.

slovakia

left justify in out

Prokurátor Hlavnej prokuratúry hlavného mesta Péter Gasz prostredníctvom svojho hovorcu uviedol, že u jedného zo zadržaných inicioval uvalenie vyšetrovacej väzby z dôvodu hrozby likvidácie dôkazov a opakovania trestného činu, avšak súd to nepovažoval za opodstatnené. Prokuratúra sa voči verdiktu odvolala. Prípad štvorice, ktorá čelí podozreniu z trestného činu zneužitia výbušnín nepovoleným prechovávaním zariadenia na ich výrobu, vyšetruje Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK).


Pri víkendovom zásahu príslušníkov TEK zadržali celkovo šesť ľudí, u ktorých našli automatické zbrane, muníciu a výbušniny. Pri následnej domovej prehliadke, sa našlo aj laboratórium na výrobu bômb. Šéf TEK János Hajdu povedal, že išlo o dva samostatné prípady, pričom prvý zásah bol v piatok a druhý v sobotu na rôznych miestach. V prvom prípade zadržali dvoch ľudí, ktorí mali vo vozidle automatické zbrane. Tie expert na zbrane označil za funkčné. "Našli sme aj muníciu, zásobníky a tlmiče," dodal Hajdu.


V druhom prípade, ktorý má aj bližšie nešpecifikované medzinárodné väzby, zadržali štyroch ľudí smerujúcich do Budapešti. V aute zadržaných sa našli aj výbušniny. Pri následnej domovej prehliadke našli laboratórium a podomácky vyrobené výbušniny, ktoré by dokázali spôsobiť straty na ľudských životoch. Súd v utorok nariadil vzatie dvoch ľudí z prvého prípadu do vyšetrovacej väzby; podozriví sú z trestného činu zneužitia strelnej zbrane.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies