Súd v Kyjeve predĺžil väzbu dvoch Rusov podozrivých z účasti v bojoch v Donbase

NETKY.SK • 29 September 2015, 12:44 • 2 min
Súd v Kyjeve predĺžil väzbu dvoch Rusov podozrivých z účasti v bojoch v Donbase

MOSKVA - Kyjevský súd dnes až do 21. novembra predĺžil vyšetrovaciu väzbu uvalenú na dvoch občanov Ruska zadržaných na Ukrajine pre podozrenie z účasti na bojových operáciách na strane proruských separatistických síl. Ich prípadom sa teraz bude zaoberať vyšší odvolací súd, ktorý rozhodne o príslušnosti trestného konania, informovali ruské a ukrajinské agentúry.

slovakia

left justify in out

Oksana Sokolovská, advokátka podozrivého Jevgenija Jerofejeva, dnes požiadala súd, aby obvinenie vrátil vyšetrovateľom v súvislosti s celým radom procesných chýb. Predĺženie vyšetrovacej väzby označila za hrubé porušenie zákonov Ukrajiny. Kolégium sudcov je podľa jej názoru nelegitímne, pretože jeho členovia nedostali na preštudovanie kompletný spis, a preto nemôžu spravodlivo rozhodovať.

 

Sokolovská dnes okrem toho informovala, že bola terčom vyhrážok zo strany hlavnej vojenskej prokuratúry. Nátlaku a vyhrážkam čelí aj jej mandant Jerofejev, o čom dnes novinárov informoval počas prestávky v súdnom pojednávaní.

Jerofejev sa sťažoval aj na nedostatočnú lekársku starostlivosť, ktorú potrebuje po operáciách. Žiadosť o jej poskytnutie súd nevzal ani na vedomie, uviedla advokátka.

 

Advokátka uviedla, že hlavná vojenská prokuratúra žiada pre oboch zadržaných Rusov doživotné väzenie. V súvislosti s požadovaným verdiktom, ako aj s neobvyklým záujmom médií o dnešné i minulé prípravné pojednávania Sokolovská vyhlásila, že tento proces je silne spolitizovaný. Spresnila tiež, že proces by sa nemal konať v Kyjeve, ale v Luhansku, kde došlo k spáchaniu údajného trestného činu.

 

Jerofejeva a jeho spolubojovníka Alexandra Alexandrova zadržali ukrajinskí vojaci 16. mája neďaleko mesta Ščasťa v Luhanskej oblasti. Ukrajinské velenie vtedy tvrdilo, že ide o ruských vojakov. Ruské ministerstvo obrany však deklarovalo, že títo ruskí občania v čase svojho zadržania na Ukrajine neboli v aktívnej službe ako príslušníci ruských ozbrojených síl.

 

Agentúra UNIAN dnes pripomenula, že Jerofejev sa počas výsluchu priznal, že velil diverznému oddielu pozostávajúcemu z 12 vojakov, medzi ktorými bol aj Alexandrov. Na základe tohto priznania i ďalšieho vyšetrovania bolo voči dvojici Rusov vznesené obvinenie z prípravy a rozpútavania ozbrojeného konfliktu na Ukrajine.

Ako informovala agentúra Interfax, obaja Rusi dnes pred novinármi vyhlásili, že sú vystavení tlaku. "Chcú od nás výpovede, ktoré by vyhovovali prokuratúre," uviedol Alexandrov. Na spresňujúcu otázku ohľadom foriem nátlaku Alexandrov odpovedal, že ide o širokú škálu "od zmiznutia až po doživotie". Súčasne uviedol, že ukrajinská strana mu umožňuje kontakt s rodinou a priateľmi.

 

Za politický proces dnes konanie pred kyjevským súdom označil aj konzul ruského veľvyslanectva v Kyjeve Alexej Grubyj. "Cieľom takej politickej objednávky je ukázať akúsi ruskú vojenskú prítomnosť na území Ukrajiny," spresnil a dodal, že na Ukrajine žiadne ruské jednotky nie sú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies